Csongrád megye díszpolgára lett Kondé Lajos

2016. március 15. kedd 14:10

Nemzeti Esttel emlékeztek 1848 hőseire március 14-én Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban. Az ünnepségen „Csongrád megye díszpolgára” címmel tüntették ki Kondé Lajos pasztorális helynököt, a szeged-belvárosi plébániatemplom (Fogadalmi templom) plébánosát.

„Legyen béke, szabadság, egyetértés” – Juhász Tünde kormánymegbízott a 12 pont kezdőmondatával és a 2012-ben hatályba lépett alaptörvény záró felszólításával nyitotta beszédét a Móra Ferenc Múzeumban tartott Nemzeti Esten, majd úgy fogalmazott, „ha van szép és reménykeltő nemzeti ünnep, az március tizenötödike. Ezt a napot nagyon lehet szeretni.”

Fiatalok álltak ki a forradalomért, akik szinte mind szegények voltak. A forradalom nemcsak azért volt tiszta, mert vér nélkül győzött, hanem mert főszereplői is tiszták voltak – mondta Zakar Péter, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola dékánja, aki a történész szemszögéből mutatta be az eseményeket. Emlékeztetett: Petőfi és társai egy friss szellemet hoztak, amely átjárta a régi Magyarországot.

1848 márciusa a vakmerő remények, az emberfeletti küzdelmek, a szabadságvágy, a hősiesség és az önfeláldozás, a csodaszerű sikerek és a drámai bukások időszaka volt – fogalmazott Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, majd felidézte, hogy Szegedre 1848. március 17-én, a Pannónia gőzősön érkezett meg a forradalom híre, és a város lakói kitörő lelkesedéssel fogadták a 12 pontot és a Nemzeti dalt. Az elkövetkező napokban Szeged minden templomában istentiszteletet tartottak a haza békés átalakulásáért, az épületekre kitűzték a nemzeti lobogót, estére kivilágították az ablakokat.

Idén Kondé Lajos püspöki helynököt tüntették ki „Csongrád megye díszpolgára” címmel. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára Kondé Lajosnak a SZEGEDma Hírportál számára adott interjújából idézett a méltatáskor: „Újévkor fogadalmakat teszünk, azt gondolom, az lenne legfontosabb, hogy megfogadjuk, tisztességesen, becsületesen éljük le a következő évek minden napját. Ha ez megvalósul, akkor mindenki a helyén lesz, nyugodt lelkiismerettel felvállalhatja magát mások előtt, mert azt tette, ami tőle telik. A következő évben lehet, hogy lesz nyugtalanság, feszültség, öröm, de azt gondolom, ha én a magam életét kiegyensúlyozottnak érzem, akkor már boldog és eredményes lesz az az újév, amiről még nem tudjuk, hogy mit hoz. Mindig az apró pontból, a családból, a munkahelyből kell kiindulni, s ez végül szép lassan kiterebélyesedik.”

A helyettes államtitkár kiemelte, a megye 2010 óta adományoz díszpolgári címet, s ezt másodjára kapta meg olyan személy, aki a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez kötődik.

Kérdésünkre Kondé Lajos elmondta, nagy megtiszteltetés a díszpolgári cím, ugyanakkor minden dicséret a Jóistené, amit teszünk, érte tesszük. A szegedi dóm plébánosa hangsúlyozta, az elismerés nem csupán az ő személyének szól, hanem egy közösség elismerése. A szegedi dóm, a plébánia és a hozzátartozó Katolikus Ház munkatársai, a hívek ugyanúgy részesei az elvégzett munkának.

Továbbra is együtt kell munkálkodni, egymásra figyelve, közösségben, így lehet elérni a legnagyobb eredményeket – mondta a pasztorális helynök, és hozzátette: egy kitüntetés után jobban reflektorfénybe kerül az ember; mindez kötelez, felelősséget is jelent a jövőre nézve az ember tetteit illetően.

Kondé Lajos rámutatott: az egyház feladata jelen lenni a világban, és hirdetni az evangéliumot, mindenhol, mindenkor, mindenkinek.

Kondé Lajos Mezőhegyesen született 1960. október 10-én. Teológiai tanulmányait Szegeden folytatta. Papszentelését ugyancsak Szegeden ünnepelte 1984. június 16-án.

Első szolgálati helye Szeged-Alsóváros volt, ezt Szeged-Belváros követte. 1990 és 2003 között egyházmegyei ifjúsági felelős és egyetemi lelkész volt, 1994 és 2003 között a szegedi Szent Imre Kollégium igazgatója. 2001 óta szeged-belvárosi plébános. 2000-től pápai káplán, 2001-től székesegyházi kanonok és prépost. 2004 óta esperes, 2006 óta pasztorális püspöki helynök, 2011-től nagyprépost.

Forrás: SZEGEDma 

Fotó: Délmagyar.hu; SZEGEDma

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
bemutatkozik-az-egyeves-kaposvari-irgalmassag-haza
Bemutatkozik az egyéves kaposvári Irgalmasság Háza

Varga László kaposvári megyéspüspök még 2017-es püspökké szentelésekor mondta el, hogy egyházmegyéjében szeretné elindítani az Irgalmasság Háza szociális szolgálatot, ezen belül pedig az Imádság Házát. A szolgálat az április 7-i Isteni Irgalmasság-konferencián értékelte első évét.

15:32
ferenc-papa-beszedunk-nezesunk-cselekvesunk-kereszt-jegyet-hordozza-magan
Ferenc pápa: Beszédünk, nézésünk, cselekvésünk a kereszt jegyét hordozza magán

A Szentatya április 18-án folytatta a keresztségről múlt héten elkezdett tanítását a délelőtti általános kihallgatás keretében. Hangsúlyozta, hogy Isten egész életünkben, szüntelenül hív minket a krisztusi életre, és meghívásaira várja is válaszunkat.

2018. április 18. szerda