Debrecen háziezredére emlékeztek a Szent Anna-székesegyházban

Hazai – 2014. december 16., kedd | 17:08

A Magyar Honvédség Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalja december 15-én tartotta csapatünnepét a debreceni Szent Anna-székesegyházban – tájékoztat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóirodája.

Az ünnepségen Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök köszöntötte a katonákat és Szentesi Csaba őrnagy, görögkatolikus tábori lelkész mondott ünnepi beszédet. Az ünnepségen részt vett Takács Attila dandártábornok és Vantal Zsolt alezredes, a 39. lövészzászlóalj parancsnoka is.

Bosák Nándor püspök beszédében hangsúlyozta: tisztelettel és elismeréssel emlékezünk az előttünk szolgáló katonákra, akiket nemcsak az emberség, hanem az összetartozás, az egymásért való felelősség és a barátság is összekötött.

Karácsony Jézus születésének, az emberségnek az ünnepe, mert az Isten eljött közénk, emberré lett, hogy vállalja emberi sorsunkat. Eljövetelével megmutatta, mit kell tennünk és milyen cél vezessen bennünket. Az a dolgunk tehát, hogy ezt megértsük, és a magunk élethelyzetében teljesítsük. Ettől lesz értékes, boldog az életünk – hangsúlyozta a főpásztor.

Szentesi Csaba őrnagy méltatta a 39. császári és királyi gyalogezredet, és ismertette történetét. Elmondta: a Mária Terézia által kiadott pátens értelmében gróf Pálffy János megbízást kapott egy magyar gyalogezred megalapítására, így jött létre 1756. december 15-én a 39. császári és királyi gyalogezred, amely 1757 júniusában indult először a harctérre. 1809-ben Debrecen lett a toborzóközpont, ekkortól tekinthető a 39. gyalogezred a város háziezredének.

Az 1848–49-es szabadságharc kiemelt esemény volt az ezred életében, mert a gyalogezred egyik gránátos százada az elsők között állt át a függetlenségért küzdők oldalára. A katonák kiváló harci szellemének, csatatereken mutatott helytállásának köszönhetően mindig nagy megtiszteltetésnek számított az alakulat katonájának lenni. Az 1866-os porosz–olasz szövetségesek és osztrák hadak közti háborúban az ezred nagy veszteséget szenvedett, és ekkor érdemelte ki bátor helytállásával a sárga csapatzászlót, amellyel az Osztrák–Magyar Monarchia százkét gyalogezredéből mindössze négy ezred bírt. Ezt követően még számtalan csatában, valamint az I. világháborúban is részt vett az ezred, míg 1918. november 20-án, a monarchia felbomlásával véget ért története.

A debreceni Szent Anna-székesegyházban emléktábla őrzi az 1757 és 1878 közti időszakban elesett hősök emlékét. Az immár százharmincnégy éves emléktáblát idén márciusban találták meg egy gyóntatószék mögött a székesegyházban.

Az ünnepségen a Debrecen Helyőrségi Zenekar szolgált.


Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria