Egy hét a házasságért a Pécsi Egyházmegyében

Hazai – 2018. február 24., szombat | 13:00

A házasság hetén a Pécsi Egyházmegyében is számos program várta a párokat február 11. és 18. között, hogy egy hétig egymásra figyeljenek és mások figyelmét is felhívják a házasság értékeire.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pakson tizenhárom házaspár vett részt a házasság hete alkalmából először megrendezett ifjú házasok vacsoraestjén. Kutas Attila plébános az est házigazdájaként a Házas Hétvége közösség tagjaival lelkesen vett részt a vacsorán. A négyfogásos vacsora közben az ifjú házasok Házas Hétvégés bevezetőkkel és borkóstolóval idézték fel saját életük állomásait, a gyerekkori ideáltól kezdve a megismerkedésükön és az esküvőjükön át a ,,Mit adhatnék Neked, hogy boldognak lássalak?” kérdés megválaszolásáig. Február 18-án a plébános megáldotta a részt vevő több mint 120 házaspárt és az idén házasságot kötő 23 jegyespárt. A jubiláló párok megújították esküvői fogadalmukat, majd a templom előtt léggömböket engedtek az égbe.

Mohácson a Fogadalmi templomban február 11-én Bacsmai László plébános a házasokért ajánlotta a szentmisét, és a homíliában is e szentségi kapcsolatról beszélt. A szentmise után a főtéren busójárás alkalmából felállított színpadról szólt – tőle megszokott humoros módon – a hívekhez és a busójárásra érkezett vendégekhez. Méltatta a házasságot, bíztatta és erősítette a házasságban élőket, s végül megáldotta az egybegyűlteket. A templomon elhelyezett molinón egész héten a házasság hetének jelmondata volt látható: Holtomiglan holtodiglan.

Február 15-én Mihalec Gábor család- és párterapeuta tartott előadást Titkosügynök-technikák a szerelemben címmel az Ifjúsági Centrumban. Az előadáson mintegy kétszázan vettek részt. Az előadó könnyed humorossággal, ám elmélkedésre is késztető gondolatokkal figyelmeztetett a kölcsönösségre és az odafigyelésre.

Pécsett több plébánián is programokkal, vetélkedőkkel várták a házaspárokat. A Pius plébánia vetélkedőjét Battonyai János káplán szervezte egy házaspárral együttműködve. A kertvárosi közösség tagjai már hetekkel korábban feladatokat kaptak a szervezőktől. A ráhangolódást követően február 17-én a kertvárosi Szent Erzsébet plébánián kilenc házaspár vetélkedett, köztük volt, aki 1976-ban és volt, aki 2017-ben kötött házasságot. Az egyéni és páros feladatokat a versengők jókedvű komolysággal teljesítették. Az estet szentmise zárta, amelynek végén a házasok megújították fogadalmukat.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria