Egyházi ingatlanba költözik a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium

Külhoni – 2015. szeptember 10., csütörtök | 8:05

Az idei tanévben Marosvásárhelyen megkezdődik az oktatás a római katolikus teológiai gimnáziumban is – emlékeztetett az újrainduló oktatási intézmény igazgatója, Tamási Zsolt. A Székelyhon.ro híradása.

Tizenhárom osztályban összesen 351 diák kezdi meg a tanévet. Ebből tíz osztály az egyházi ingatlanban, három továbbra is a Bolyai Farkas Gimnáziumban folytatja tanulmányait, majd az elkövetkezendőkben az Unirea Főgimnáziumba kerül a teljes tanintézet. A már működő osztályok az illető iskolák akkreditációját öröklik meg, a cikluskezdők akkreditációja pedig folyamatban van.

„A 2015–16-os tanévre a terv szerint a cikluskezdő osztályokat írattuk be, az előkészítő, ötödikes és a két kilencedikes osztályban tartottuk meg a felvételivel is járó beiratkozást, ugyanis túljelentkezéssel számoltunk, és az ötödik osztályba lépéshez felvételi is kellett, hogy legyen. A kilencedik osztályba képességvizsgára is szükség volt, a természettudományi osztályba számítógépes elosztással jutottak be a diákjaink” – számolt be Tamási.

A következőkben az intézmény elnevezése a kihívás, mivel Marosvásárhelyen csupán néhány iskola van magyar személyiségről elnevezve. A római katolikus egyház javaslata: II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium.

Az intézmény tanári kara kiváló szakemberekből áll, ami a minőség legjavát garantálja – nyilatkozta Haller Béla, a Bolyai Farkas Gimnázium jelenlegi, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium jövendőbeli tanára. „A katolikus osztályokat egyenlően kezelte a Bolyai vezetősége. A Bolyai a maga részéről vállalta a teológia profil további kísérését és felkészítését, másrészt az Unirea Gimnázium magyar tagozatos tanárai, amilyen mértékben a katolikus iskola átveszi az osztályokat, olyan mértékben vállalnak ők is tovább órákat. Tulajdonképpen a tanári kar egy egyesített tanári kar lesz a Bolyai és az Unirea hozzájárulásával” – mutatott rá a pedagógus.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír