Egyházi intézmények munkatársait tüntették ki

Hazai – 2014. december 1., hétfő | 16:23

Pro Voluntarius, Pro Caritate, Szent Kristóf- és Esélyegyenlőségért díjakat adott át a Pesti Vigadóban december 1-jén, hétfőn Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, illetve a tárca több államtitkára – többek között – egyházi intézmények munkatársainak – tájékoztat a Kormányzat.hu.


Balog Zoltán beszédében hangsúlyozta: a díjakkal azoknak a munkájára szeretnék felhívni a figyelmet, akik a hétköznapokban tesznek a szegényekért, a gyermekekért, a fiatalokért, a megváltozott munkaképességűekért, a fogyatékosokért, a rászoruló emberekért. A rászorulók egyéni életek és egyéni sorsok, és a díjazottak nemcsak a számokat látják, hanem az embert is.

„Reménnyel tölt el bennünket, hogy élnek közöttünk olyan emberek, akik segítő kezet nyújtanak a társaik felé, akik nem hagynak magukra másokat, akik megmutatják, hogy így is lehet segíteni” – fogalmazott a miniszter. A hathatós segítséghez szükség van az állam, a kormány, az önkormányzatok, az egyházak, a civil szervezetek és a segítő emberek összefogására – tette hozzá.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: a díjazottak többségét nem ismerheti a nagyközönség a színpadról, a filmvászonról vagy a televízió képernyőjéről. Őket azok ismerik, akikkel nap mint nap foglalkoznak. Az államtitkár köszönetet mondott a díjazottaknak, akik biztonságot és kiszámíthatóságot jelentenek a rászorulóknak.


Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár köszönetet mondott a díjazottaknak, akik embertársai és barátai azoknak, akik nehézséggel küzdenek, szenvednek, akik valamilyen terhet cipelnek.

A Pro Voluntarius díjat az önkéntesség társadalmi elismertségének növelése, a közösségért, a közjó érdekében végzett önkéntes tevékenység vonzóbbá tétele céljából alapította az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Szent Kristóf-díjat olyan személyiségek kaphatják, akik szakmai és emberi szempontból is kiemelkedőt teljesítenek a gyermekek és a hátrányos helyzetű fiatalok nevelésében, a gyermekvédelem, a gyermek-és ifjúságügy területén.

A Pro Caritate díj a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében végzett kiemelkedő szakmai, közszolgálati, karitatív tevékenységért adományozható.

Az Esélyegyenlőségért díj az esélyteremtés előmozdítása terén elért kiemelkedő eredmények, valamint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokhoz tartozó személyek jogainak érvényesítéséhez és e jogok, valamint az emberi méltóság védelmében való fellépés és védelem minél szélesebb körű érvényesítése és népszerűsítése területén végzett kiemelkedő tevékenységért adományozható.


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a gyermekvédelem, a gyermek- és ifjúságügy területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Szent Kristóf-díjat adományozott mások mellett Gábor Miklós, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnöke, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetője és Tóth Edina, a nyíregyházi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógiai asszisztense részére.

A közjó ellátása, a fiatal generációk önkéntességre nevelésében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Pro Voluntarius díjban részesült a Gödi Piarista Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Mentor Csoportja, Velkey Balázs Ferenc, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese.

A gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja és a hátrányos helyzetben lévők támogatása érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Caritate-díjat vett át Dallos Rita, a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona igazgatója és Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Fotó: MTI, Kormányzat.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria