Egyházi múzeum nyílt Gyöngyösön – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. július 2., szerda | 14:21

Július 1-jén Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a gyöngyösi Szent Bertalan-templom most megnyitott kincstárát és két restaurátor-műhelyét. Juhász Ferenc beszámolója az Egri Főegyházmegye honlapján olvasható.

A közel 300 millió forint európai uniós támogatással megvalósult kiállításon középkori, gótikus és barokk egyházi tárgyak, miseruhák és könyvek láthatók. Különleges jelentősége van a 15. század második felében készült, úgynevezett Mátyás-korabeli kehelynek. Ezen kívül a bőrtűs-filigrános kehely hét darabja is a gyűjtemény rendkívüliségei közé tartozik.

A kincstár megnyitása és megáldása alkalmából mondott beszédében Ternyák Csaba érsek kiemelte: az Egyház kincseinek ugyan mindenkor a szegényeket tartjuk, de nem szakadunk el azoktól a gyökereinktől sem, amelyek évszázados múltunkat jelentik az itt bemutatott tárgyakban is.

A múzeumhoz két restaurátor-műhely is tartozik, amelyek a plébániából leválasztott épületrészben működnek. Az ötvös restaurátor műhely a műkincsek restaurálása mellett a még használatban levő templomi tárgyakat is fogadja tisztításra, javításra és aranyozásra az egész ország terültéről. A textilműhelyben pedig azoknak a történelmi értékű egyházi ruháknak a restaurálását vállalják, amelyek évszázados múltjuk miatt ma már féltett muzeális értékek a templomok sekrestyéiben.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria