Egynemű párok templomi esketésére kötelezhetik az egyházakat

Kitekintő – 2012. április 27., péntek | 8:40

Ha a brit koalíciós kormány javaslatára újradefiniálják a házasságot, a Katolikus Egyház törvényt sért, amennyiben megtagadja az egyneműektől a templomi házasságkötést.

A brit koalíciós kormány a házasság újradefiniálását javasolja. Ha ez megtörténik, a Katolikus Egyház törvényt sért, amennyiben megtagadja az egyneműektől a templomi házasságkötést – figyelmeztet Neil Addison, a Morus Tamás Jogi Központ igazgatója.

Addison szerint hiába ígéri a kormány, hogy az új törvény „semmilyen változást nem hozna az egyházi házasságok terén, melyek törvényesen továbbra is kizárólag férfi és nő között jöhetnének létre”. A katolikus ügyvéd rámutat: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2010. június 25-én kimondta, hogy az egynemű személyek „házassága” nem tartozik az egyetemes emberi jogok körébe, így egyetlen állam sem köteles törvényesíteni; ám ha egyszer megtette, akkor az minden állampolgárt egyformán kötelez. A kormány tehát kénytelen lesz engedélyezni a homoszexuálisok templomi „házasságkötését”. 

Az ügyvéd szerint az egyházak helyzetét már megingatta az a 2009-es eset, amelyben pert vesztett egy keresztény anyakönyvvezető, aki megtagadta az azonos neműek házasságkötési szertartásán való közreműködést. A táblabíróság azzal indokolta a döntést, hogy az anyakönyvvezető keresztény házasságfelfogása „nem tartozik vallása lényegéhez”.   

A brit törvényjavaslatot minden jelentős keresztény egyház, sőt a muzulmánok is ellenzik. Majid Katme, az Iszlám Orvosszövetség elnöke kifejtette: „a házasság az iszlámban férfi és nő között jön létre. E hitben osztozik világszerte 1600 millió muszlim, s e hit fogalmazódik meg a judaizmus és a kereszténység szent tanításában is. Itt az idő, hogy minden vallás és minden józan nemhívő 'szent szövetségben' lépjen fel az egyneműek 'házasságának' bármiféle törvényesítésével szemben” – írja a Catholic Herald.    

A CNA híradása szerint az Egyesült Államokban is van példa hasonló előterjesztésre. A kansasi Hutchinsonban helyhatósági rendelkezéssel akarják betiltani a szexuális irányultság szerinti megkülönböztetést. A május 15-én esedékes döntéssel a város a homoszexualitást is felvenné a „védett” kategóriába, amelyen pl. a faj, a nem, a fogyatékosság szerepel. A megkülönböztetés betiltásával az egyházak sem tehetnének többé különbséget a meleg, leszbikus, transzgender személyek tekintetében.
  
A Kansasi Katolikus Konferencia ügyvezető igazgatója, Michael Schuttloffel elmondta: az előterjesztés súlyosan sérti a vallásszabadságot. „A vallásszabadságot kemény támadások érik ebben az országban, különféle kormányzati szinteken; helyi szinten is mind gyakrabban. Ez egy stratégia része, ami igen veszélyes, egyrészt mert helyi szinten nem működnek az állami szintű védelmi rendszerek, másrészt mert nem kapnak médianyilvánosságot. Az emberek zöme nem is tudja, mi zajlik.”

„Megkülönböztetésellenes rendelkezéseknek vannak csomagolva, ám az egyetlen igazi cél a hívő emberekkel szembeni megkülönböztetés. Ez nagyon komoly dolog. Ezeket a javaslatokat azért terjesztik elő, hogy hitükkel ellenkező magatartásra kényszerítsék az embereket – s ha az egyházak nem kapnak mentességet, akkor az egyházi intézményeket is. Mindez persze homlokegyenest ellenkezik Amerika kétszáz éves, vallásszabadságot őrző hagyományával. S ha ezt a jogot kétszáz év után nem tudjuk megvédeni, nagy kérdés, vajon még mindig Amerika-e ez az ország” – fogalmazott Michael Schuttloffel.

Magyar Kurír (mk)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!