Elfeledett énekek elevenedtek meg Ózdon

Kishírek – 2016. szeptember 15., csütörtök | 12:49

Elfeledett Mária-énekeket elevenítettek fel az ózdi görögkatolikus hívek. Első alkalommal szervezték meg az összejövetelt, az Istenszülő születésének ünnepéhez közeledve szeptember elején.

Az énekek leginkább a zarándoklatokon kerülnek elő, ezek között azonban sok olyan van, amelyek sokak számára kevéssé ismert. „A mostani alkalom apropója, hogy ezeket az énekeket felelevenítsük, megtanuljuk és a következő zarándoklatainkon már mindenki, mint ismerős Mária énekként gondoljon rá” – mondta Bodnár Dániel parókus.

A dallamoknak is megvan a maga hagyománya, tájanként egy-egy szövegrészt máshogy vagy más-más dallamon ismernek, jellegzetességük az egyszerű dallam, refrének. Az elmúlt évtizedekben az Ózdra érkezők vallási hagyományaikat az énekeket tekintve is magukkal hozták. Az összejövetel másik célja, hogy a fiatal generációnak is át tudják adni az elfeledett Mária-énekeket. Szilágyi István kántor azt mondta, hogy a szertartásokon azt szeretnék, ha nemcsak a kántor és a pap, hanem a hívek is be tudnának kapcsolódni a közös éneklésbe.

Forrás és fotó: Ózd.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria