Elhunyt Andrea Cordero Lanza Di Montezemolo bíboros

Kitekintő – 2017. november 21., kedd | 13:10

November 20-án, 92 éves korában elhunyt Andrea Cordero Lanza Di Montezemolo, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika nyugalmazott főpapja.

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött az elhunyt bíboros testvérének, Adriana Montezemolónak. „Andrea Cordero Lanza Di Montezemolo bíboros hűséggel élte meg hosszú papi és püspöki küldetését, az evangélium és a Szentszék szolgálatában” – olvasható a táviratban, melyben a Szentatya hálával emlékezik az elhunyt bíboros diplomáciai szolgálatára. 

Andrea Cordero Lanza Di Montezemolo 1925-ben született Torinóban. Édesapja a második világháború során Rómában megszervezte a megszálló németek elleni földalatti ellenállási frontot, amiért a Fosse Ardeatine római kőbányánál kivégezték. Fia, Andrea önként jelentkezett 1945-ben a felszabadító harcokba.

A háború után építészetből szerzett diplomát, tervezőként dolgozott, majd a papi pályát választotta. Teológiát tanult a Pápai Gergely Egyetemen, majd 35 éves korában az egyházi diplomáciában kezdett tevékenykedni. E szolgálatát 42 éven át folytatta: állomáshelye volt Mexikó, Japán, Kenya, Tanzánia, majd a Pápai Államtitkárság. 

Andrea Cordero Lanza Di Montezemolót 1972-ben az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának titkárhelyettesévé, majd 1977-től titkárává nevezték ki. 1980-ban Honduras és Nicaragua, később pedig Uruguay nunciusa lett.

1990-ben különleges megbízatást kapott: apostoli delegátusként képviselte a Szentszéket Jeruzsálemben és Palesztinában, majd Cipruson és Jordániában. Közreműködésével született meg 1993-ban a Szentszék és Izrael Állam között az alapvető egyezmény, mely elismeri a „katolikus egyház és a zsidó nép közötti kapcsolatok egyedüli természetét”, továbbá „a kiengesztelődés és az egymás megismerésében való gyarapodás növekedésének a történelmi folyamatát”. A Szentszék és Izrael közötti kapcsolatok normalizálása után őt bízták meg az izraeli apostoli nunciatúra vezetésével, 1994-től 1998-ig töltötte be e tisztséget.

1998-tól a Szentszék olaszországi nunciusa volt. 2005-ben XVI. Benedek pápa a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika főpapjává nevezte ki és a következő évben bíborossá kreálta. Andrea Cordero Lanza Di Montezemolo a 2008-as Szent Pál jubileumi évet követően lemondott szolgálatáról és visszavonult.

Halálával a bíborosok száma 217-re csökkent, közülük 120 a választó bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria