Elhunyt Franciszek Macharski bíboros, Krakkó korábbi érseke

Kitekintő – 2016. augusztus 2., kedd | 15:35

Augusztus 2-án, kedden délelőtt a krakkói egyetemi klinikán 89 éves korában elhunyt Franciszek Macharski bíboros, Krakkó korábbi érseke. A súlyosan beteg bíborost Ferenc pápa múlt hét csütörtökön látogatta meg a kórházban.

Franciszek Macharski bíboros halálával a bíborosi kollégium létszáma 211-re csökkent, ebből 112 a választó és 99 a nem választó bíborosok száma.

A nyugalmazott krakkói érsek 1927. május 20-án született Krakkóban, és egész élete a lengyel kereszténység e nagy fellegvárához kapcsolódott. Krakkóban végezte elemi és középiskolai tanulmányait. A 2. világháború során, a német megszállás alatt, miként a nála hét évvel idősebb Karol Wojtyła, egy gyárban munkásként dolgozott. Ebben az időszakban érlelődött meg benne a papi hivatás, és a világháború befejezését követően azonnal belépett a krakkói nagyszemináriumba, egyúttal pedig a Jagelló Egyetem teológiai fakultásán tanult. Filozófiai és teológiai tanulmányai végeztével 1950. április 2-án szentelte pappá Adam Stefan Sapieha krakkói érsek, aki négy évvel korábban 1946-ban mindenszentek napján szentelte fel, ugyancsak a krakkói Wawelben, Karol Wojtyłát.

Franciszek Macharski hat éven át káplánként dolgozott Kozy faluban, Bielsko-Biała közelében. 1956-tól négy éven át a svájci Fribourg katolikus egyetemén tanult tovább és szerzett doktorátust lelkipásztorkodástanból. Hazatérve Krakkóban lett a nagyszeminárium spirituálisa, vagyis a kispapok lelkivezetője lett, egyúttal pedig a Krakkói Pápai Egyetem pasztorális tanszékén tanított. Tíz évvel később, 1970-ben nevezték ki a krakkói nagyszeminárium rektorává, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb bázisa a lengyel papképzésnek. 1977-ben főpásztora, Karol Wojtyła krakkói érsek kanonokká nevezte ki, és így a krakkói érseki káptalan tagja lett. Ebben az időszakban gyakran elkísérte főpásztorát külföldi útjaira, amikor Karol Wojtyła felkereste a világon szerteszét élő nagyszámú lengyel közösséget Kanadában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Angliában.

Karol Wojtyła pápává választásával Franciszek Macharski örökölte meg a krakkói érseki széket. Szent II. János Pál pápa 1978. december 29-én nevezte ki krakkói utódjául, és szentelését ő maga végezte 1979. január 6-án a vatikáni Szent Péter-bazilikában. Emlékezetes ünnep maradt ez a püspökszentelés, hiszen a lengyel pápa szentelte fel az utódját és jó barátját. Ugyanebben az évben, 1979. június 30-án kreálta bíborossá őt Rómában Szent II. János Pál pápa. Az új krakkói püspök hamar népszerű lett nemcsak az egyházmegyében, hanem szerte Lengyelországban. Ő vitte tovább és képviselte a Stefan Wyszyński és Karol Wojtyła bíborosok lelki hagyományát. Több könyve jelent meg, elődjéhez hasonlóan nagy figyelmet szentelt ő is a kultúra értékeinek. 2005 áprilisában részt vett a konklávén, amikor XVI. Benedek pápát választották Péter utódául. Nyáron, 2005 június 3-án vonult nyugdíjba.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír