Elhunyt hajléktalanokért mutattak be szentmisét – KÉPGALÉRIÁVAL

2015. február 1. vasárnap, 21:53

Február 1-jén a Szent Egyed közösség a Szeretet Misszionáriusai nővérekkel együtt szentmisében emlékezett meg az utcán elhunyt hajléktalanokról Budapesten, a józsefvárosi Szent József-templomban. A szertartáson közel kétszáz hajléktalan vett részt.KÉPGALÉRIÁVAL – Klikk a képre!

A szentmisét Michels Antal, a Szent József-templom plébánosa mutatta be.

Prédikációjában kiemelte, hogy az a tisztátalan lélek, amelyet Márk evangélista elbeszélésében Jézus kiűz, ma is nagyon gyakori kérdést tesz fel: „Mi közünk hozzád, názáreti Jézus?” Mi közünk nekünk a hajléktalanokhoz, egyáltalán a másik emberhez?

Pedig minden ember Isten képmására teremtetett, és ezt a hasonlatosságot a keresztény közösség együtt tudja keresni és kifejezni. Ezért a hajléktalanoknak éppen olyan helyük van az egyházban, mint mindenki másnak, hiszen Jézus maga is fedél nélküliként jött a világra. Fontos, hogy az egyházban együtt építjük Isten országát, nincsenek különbségek az emberek között.

Michels Antal hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy ebben a nagyvárosban, Budapesten ne személytelenül éljünk, hanem forduljunk oda a másik emberhez, ahogyan Jézus is odafordult az emberekhez, és odafordult a tisztátalan lélekhez is, akiről a felolvasott evangéliumi szakasz szólt. Odafordult, hogy megküzdjön vele és kiűzze abból az emberből, aki egyébként a zsinagóga közösségének tagja volt, nem pedig valamiféle idegen vagy kívülálló. 

A szentbeszédet követően egyenként megemlékeztek a halottakról: felolvasták az utcán elhunyt hajléktalanok nevét, akikért a közösség tagjai és szegény barátaik közösen imádkoztak, és minden név után mécsest gyújtottak.

A szentmise előtt a Szent Egyed közösség ebédre hívta szegény barátait a templom plébániáján. Igazi vasárnapi ebéd volt, terített asztalnál, családias légkörben, a Loyola Café konyhájának, valamint a közösség fiatal tagjainak és önkénteseinek köszönhetően, akik többek között a Szent Imre-, a Szent Gellért- és a Ward Mária-gimnáziumokból érkeztek.

A szentmise után is volt étkezés: akkor a Szeretet Misszionáriusai látták vendégül a rászorulókat a Tömő utcai házukban.

1983. január 31-én, Rómában a Termini pályaudvar mellett rosszul lett Modesta Valenti, 71 éves hajléktalan asszony. Kihívták hozzá a mentőt, amely azonban nem vitte el, mert piszkosnak találta. Kevéssel ezután a helyszínen, az utcán meghalt. A Szent Egyed közösség azóta minden évben Európa-szerte megemlékezik Modestáról és azokról a hajléktalanokról, szegény barátaikról, akik az utcán éltek és gyakran ott is haltak meg.

Fotó: Merényi Zita

Videó: Bonum Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

19:58
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

19:24