Elhunyt Karl Lehmann bíboros

2018. március 12. hétfő 16:19

Március 11-én, 81 éves korában elhunyt Karl Lehmann bíboros, korábbi mainzi püspök. Halálhírét utóda, Peter Kohlgraf mainzi főpásztor jelentette be.

Karl Lehmann 1936. március 16-án született a Frankfurt melletti Sigmaringenben. 1963-ban szentelték pappá. A II. vatikáni zsinat idején Karl Rahner asszisztense volt. 1968-ban, 32 éves korában nevezték ki a mainzi egyetem dogmatikaprofesszorává. Németország legfiatalabb püspökének számított, amikor 1983-ban mainzi főpásztor lett. 33 évig állt a Mainzi Egyházmegye élén, közben több mint húsz éven keresztül, 1987-től 2008-ig a német püspöki kar elnöke volt. II. János Pál pápa 2001-ben kreálta bíborossá, ugyanazon a konzisztóriumon, melyen Walter Kaspert és Jorge Mario Bergogliót, a későbbi Ferenc pápát.

A pápa március 12-én, hétfőn délben táviratot küldött Peter Kohlgraf mainzi püspöknek, melyben együttérzéséről biztosítja az egész egyházmegyét és imádkozik az elhunyt főpásztorért. Karl Lehmann „teológusi és püspöki, valamint a német püspöki konferencia élén betöltött szolgálata révén formálta az Egyházat és a társadalmat. Állandóan arra törekedett, hogy nyitott maradjon az idők jelei és kérdései iránt, és hogy választ, iránymutatást adjon, hogy az emberek saját útjukra leljenek, és a felekezetek, meggyőződések és országok közötti kapcsolatokat keressék. Jézus, a Jó Pásztor adja meg hűséges szolgájának az élet beteljesedését és bőségét a mennyei hazában” – írta részvéttáviratában a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió, Thetablet.co.uk

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-elso-beszede-genfben-az-okumenizmus-veszteseges-vallalkozas
Ferenc pápa első beszéde Genfben: Az ökumenizmus veszteséges vállalkozás!

Június 21-én csütörtök délelőtt a Szentatya részt vett az Egyházak Világtanácsának Ökumenikus Központjában szervezett közös imádságon. A pápa a szervezet fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Genfbe.

2018. június 21. csütörtök
az-egyhaz-arca-mi-vagyunk-hetvenot-eves-gyori-szent-imre-templom
Az Egyház arca mi vagyunk – 75 éves a győri Szent Imre-templom

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. június 3-án, áldozócsütörtökön szentelte fel a győri Szent Imre-templomot Boldog Apor Vilmos püspök. A jubileum alkalmából június 3-án ünnepi szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök. Az előesti szentmisét Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatta be.

2018. június 21. csütörtök