Elhunyt Karl Lehmann bíboros

2018. március 12. hétfő 16:19

Március 11-én, 81 éves korában elhunyt Karl Lehmann bíboros, korábbi mainzi püspök. Halálhírét utóda, Peter Kohlgraf mainzi főpásztor jelentette be.

Karl Lehmann 1936. március 16-án született a Frankfurt melletti Sigmaringenben. 1963-ban szentelték pappá. A II. vatikáni zsinat idején Karl Rahner asszisztense volt. 1968-ban, 32 éves korában nevezték ki a mainzi egyetem dogmatikaprofesszorává. Németország legfiatalabb püspökének számított, amikor 1983-ban mainzi főpásztor lett. 33 évig állt a Mainzi Egyházmegye élén, közben több mint húsz éven keresztül, 1987-től 2008-ig a német püspöki kar elnöke volt. II. János Pál pápa 2001-ben kreálta bíborossá, ugyanazon a konzisztóriumon, melyen Walter Kaspert és Jorge Mario Bergogliót, a későbbi Ferenc pápát.

A pápa március 12-én, hétfőn délben táviratot küldött Peter Kohlgraf mainzi püspöknek, melyben együttérzéséről biztosítja az egész egyházmegyét és imádkozik az elhunyt főpásztorért. Karl Lehmann „teológusi és püspöki, valamint a német püspöki konferencia élén betöltött szolgálata révén formálta az Egyházat és a társadalmat. Állandóan arra törekedett, hogy nyitott maradjon az idők jelei és kérdései iránt, és hogy választ, iránymutatást adjon, hogy az emberek saját útjukra leljenek, és a felekezetek, meggyőződések és országok közötti kapcsolatokat keressék. Jézus, a Jó Pásztor adja meg hűséges szolgájának az élet beteljesedését és bőségét a mennyei hazában” – írta részvéttáviratában a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió, Thetablet.co.uk

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
nem-legenda-merce-kaszap-istvanra-emlekeztek-parbeszed-hazaban
Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló emlékét.

2018. szeptember 18. kedd
berczi-bernat-ciszterci-apat-benedikalasat-unnepeltek-zircen
Bérczi Bernát ciszterci apát benedikálását ünnepelték Zircen

Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án választotta meg hat évre Bérczi L. Bernát eddigi kormányzóperjelt a monostor apátjává.

2018. szeptember 18. kedd