Elhunyt Karl Lehmann bíboros

2018. március 12. hétfő 16:19

Március 11-én, 81 éves korában elhunyt Karl Lehmann bíboros, korábbi mainzi püspök. Halálhírét utóda, Peter Kohlgraf mainzi főpásztor jelentette be.

Karl Lehmann 1936. március 16-án született a Frankfurt melletti Sigmaringenben. 1963-ban szentelték pappá. A II. vatikáni zsinat idején Karl Rahner asszisztense volt. 1968-ban, 32 éves korában nevezték ki a mainzi egyetem dogmatikaprofesszorává. Németország legfiatalabb püspökének számított, amikor 1983-ban mainzi főpásztor lett. 33 évig állt a Mainzi Egyházmegye élén, közben több mint húsz éven keresztül, 1987-től 2008-ig a német püspöki kar elnöke volt. II. János Pál pápa 2001-ben kreálta bíborossá, ugyanazon a konzisztóriumon, melyen Walter Kaspert és Jorge Mario Bergogliót, a későbbi Ferenc pápát.

A pápa március 12-én, hétfőn délben táviratot küldött Peter Kohlgraf mainzi püspöknek, melyben együttérzéséről biztosítja az egész egyházmegyét és imádkozik az elhunyt főpásztorért. Karl Lehmann „teológusi és püspöki, valamint a német püspöki konferencia élén betöltött szolgálata révén formálta az Egyházat és a társadalmat. Állandóan arra törekedett, hogy nyitott maradjon az idők jelei és kérdései iránt, és hogy választ, iránymutatást adjon, hogy az emberek saját útjukra leljenek, és a felekezetek, meggyőződések és országok közötti kapcsolatokat keressék. Jézus, a Jó Pásztor adja meg hűséges szolgájának az élet beteljesedését és bőségét a mennyei hazában” – írta részvéttáviratában a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió, Thetablet.co.uk

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
magyar-egyhazi-delegacio-targyalt-vatikanban-erdo-peter-biboros-osszefoglaloja
Magyar egyházi delegáció tárgyalt a Vatikánban – Erdő Péter bíboros összefoglalója

Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével magyar egyházi küldöttség tárgyalt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról március 15-én, csütörtökön a Vatikánban. A megbeszélés témáit a Vatikáni Rádió számára foglalta össze a főpásztor.

2018. március 16. péntek
a-hazaert-mutatott-be-szentmiset-babel-balazs-ersek-nemzeti-unnepunkon-kalocsan
A hazáért mutatott be szentmisét Bábel Balázs érsek nemzeti ünnepünkön Kalocsán

Március 15-én a hazáért mutatott be szentmisét Bábel Balázs érsek a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

2018. március 16. péntek