Elhunyt Kovács Imre Endre premontrei kanonok

2014. október 30. csütörtök, 09:04

Dr. Kovács Imre Endre premontrei kanonok, gyémántmisés áldozópap, emeritus perjel, címzetes esperes, nyugalmazott plébános életének 89., szerzetességének 71., papságának 66. évében, 2014. október 28-án este elhunyt – tájékoztatott a Csornai Premontrei Prépostság.

Kovács Imre Endre premontrei kanonok, miután hosszú betegségét türelemmel viselte, szentségekkel megerősítve 2014. október 28-án este a csornai kórházban csendesen visszaadta lelkét Teremtőjének.

Az engesztelő szentmise és holttestének beszentelése a csornai premontrei templomban lesz november 7-én, pénteken 18 órakor.

Temetése november 8-án, szombaton, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban 11 órakor kezdődő gyászmise után, 12 órakor lesz, a keszthelyi Szent Miklós-temető premontrei kriptájában.

Kovács Imre Endre 1926. augusztus 28-án született Nemesgulácson. 1944. június 6-án, Csornán öltötte magára a premontrei kanonokrend fehér ruháját. Örökfogadalmát Csornán 1948. június 7-én tette le. Pannonhalmán szentelték pappá 1949. július 10-én.

A rend 1950-es szétszóratása után a következő településeken szolgált: Csanyteleken, Szolnok-Belvárosban, Pesterzsébeten és Szentesen káplán-hitoktatóként, majd a kecskeméti Szent Erzsébet-templom igazgatójaként.

A rendi élet újrakezdése után 1993-tól a csornai közösségben élt, ahol mint könyvtáros-levéltáros és alperjel, majd mint perjel tevékenykedett, s emellett lelkipásztori munkát végzett a prépostsági templomban, illetve Maglócán; tíz évig pedig a farádi plébániát vezette.

Nagy érdemeket szerzett a türjei prépostság történetének megírásában és a csornai prépostság, illetve a magyar rendtörténet kutatásában. Ennek elismeréseként 2004-ben a Szent István Akadémia rendes tagjává választották.

Fotó: Csornai Premontrei Prépostság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek