Elhunyt Pálmai Godofréd bencés atya

Megszentelt élet – 2013. október 2., szerda | 15:46

A pannonhalmi főapátság főapátja és konventje a hozzátartozók nevében is fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy szeretett rendtársa, Pálmai Péter Godofréd OSB életének 88., szerzetességének 71., áldozópapságának 65. évében, a betegek szentségével megerősítve, szeptember 28-án hazatért Mennyei Atyjához.

Temetése október 16-án, szerdán Pannonhalmán lesz. A bazilikában 14.30-kor kezdődő gyászmisét követően a Boldogasszony-kápolna kriptájában helyezik örök nyugalomra.

Az elhunyt bencés 1925. október 20-án született Szegeden, római katolikus, zsidó gyökerű családban. A fiatal Hay Péter életét a pesti bencés gimnázium és a cserkészet meghatározta. A bencés diák szellemi nyitottsága, a cserkész fegyelme egész életét jellemezte. Igaz emberségében a beérő szerzeteshivatás mély hittel, szeretettel, intelligenciával és kitűnő humorral ötvöződött.

A noviciátust 1943. augusztus 6-án kezdte meg. 1947. november 26-án tett ünnepélyes fogadalmat, majd 1949. július 10-én pappá szentelték. Teológiai tanulmányait 1944 és 1950 között a Szent Gellért Hittudományi Főiskolán, Pannonhalmán végezte. A bencés közösség részleges feloszlatásakor el kellett hagynia a monostort, így bölcsésztanulmányait nem fejezhette be. Családi okból az anyai ág Pálmai családnevét vette fel.

Lelkészként szolgált Fertődön, Mekszikópusztán, Magyarfalva-Harkán, Mesterházán, Dadon. 1957-ben, koholt vádak alapján, börtönbüntetésre ítélték, majd bűncselekmény hiányában felmentették. 1958-86-ban miséző pap volt Budapest Császár-fürdőn, közben segédmunkás; a Solidaritas Szövetkezet, majd a Gyorsszolgálat Szövetkezet alkalmazottja volt nyugdíjazásáig. 1986-tól 1992-ig lelkipásztori kisegítőként szolgált Budapesten, a Felső-krisztinavárosi Plébánián.

1992-ben visszatér a bencés közösségbe. 1992-től 1994-ig magyar lelkész volt Mariazellben. 1994 és 1997 között főmonostori perjel volt Pannonhalmán, 1997-től 2000-ig alperjel és az oblátusok lelki igazgatója, 2000 júliusától zarándokgondozó volt Pannonhalmán, a nyári hónapokban pedig Mariazellben.

Életének a bencés szerzetesi „imádkozzál, dolgozzál és olvass” hármasa adott veretet. Bölcs és jó testvér volt; előbb meghallgatott, majd csak aztán szólt megfontoltan és tapintatosan. Sokak lelki atyja volt, keresett lelkigyakorlat-vezető.

Időskora keresztjét békével, tudatosan fogadta; így készült a találkozásra is, amint temetési emléklapjára maga írta: „Ecce venio, imát kér P. Pálmai Péter Godofréd pannonhalmi bencés, aki Isten irgalmában bízva földi szolgálatát befejezte.”

Pannonhalmi Főapátság/Magyar Kurír