Előadást tartottak Budapesten a római Pápai Szent Kereszt Egyetemről

Kultúra – 2015. szeptember 19., szombat | 16:46

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészettudományi Kara adott otthont szeptember 17-én Budapesten az Opus Dei személyi prelatúra által fenntartott egyetem bemutatkozásának – tájékoztat Oláh Róbert, az MTA-PPKE „Lendület” Egyháztörténeti Kutatócsoport munkatársa.

Az egyetemi oktatás és professzionális kutatás együttes művelését működése középpontjába állító MTA-PPKE „Lendület” Egyháztörténeti Kutatócsoport meghívására érkezett Budapestre Carlo Pioppi, a római Pontificia Università della Santa Croce egyháztörténész professzora. Don Carlo átfogó előadást tartott a római forrásőrző intézményekről, tudományos intézetekről, és kiemelten az 1984-ben alapított Pápai Szent Kereszt Egyetemről.

Az Opus Dei személyi prelatúra által létrehozott és fenntartott egyetem egyik különleges képzése a kétéves egyháztörténeti program. Erre teológiai végzettség nélkül, bölcsész alapszakos végzettséggel is lehet jelentkezni a világ minden tájáról. Teljesítésével az egyháziak szaklicenciát, a világi egyetemisták MA-diplomát szerezhetnek. A kurzusoknak a színvonalas magyar egyháztörténész-utánpótlás nevelésében is fontos szerepe lehet. Az MTA támogatásával létrejött előadás keretében a fiatal pázmányos történészhallgatók nemcsak megismerkedhettek az oktatott tanegységekkel, módszertani tárgyakkal, hanem kifejezett biztatást is kaptak további tanulmányaik majdani római folytatására.

Az eseményen a római kurzus első magyar növendéke, Sümeghy Kata volt pázmányos hallgató tolmácsolt. Az előadás hanganyaga és további részletek a kutatócsoport honlapján találhatók meg.

Fotó: Oláh Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria