Boldog Salkaházi Sárára emlékeztek mártírhalálának hetvenedik évfordulóján

Hazai – 2014. december 27., szombat | 21:57

A Szociális Testvérek Társasága szerzetesközösség Boldog Salkaházi Sára halálának évfordulóján, december 27-én koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Budapesten, a Bokréta u. 3. számú házon lévő emléktáblánál.

KÉPGALÉRIÁVAL – Klikk a képre!

Nem csupán emlékezésre, hanem a vértanúság ünneplésére gyülekeztek rendtársai, tisztelői az előtt a Bokréta utcai ház előtt, ahonnan társaival együtt – egy éppen hetven évvel ezelőtti rideg napon, 1944. december 27-én – elhurcolták.

Krisztust követve, tudatosan és önként ajánlotta fel és adta oda életét a kiszolgáltatottakért, a betegekért, a gyengékért, az üldözöttekért – hangsúlyozta emlékező szavaiban Németh Emma, a társaság magyarországi elöljárójának helyettese. Sára testvér nem volt vakmerő, veszélyt kereső, félelem nélkül élő ember. Mint ahogyan a hősök és szentek, a mindennapok hűségén keresztül maradt hűséges Istenhez, az emberekhez akkor is, amikor ez a cselekedet veszélyes volt és áldozatot követelt. Számos társához hasonlóan az evangéliumot fordította le egy különleges életformára, a szociális testvéri életre. „A megszentelő szeretet küldetésében járt a hétköznapokban, az evangélium szolgált útmutatóul mindennapi életéhez, és ezt az utat mutatja számunkra is”– emelte ki Emma testvér.


Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes emlékező szavaiban felidézte a hetven éve történt tragikus eseményeket, amikor Sára testvért öt társával együtt, mezítelenre vetkőztetve, a nyilasok meggyilkolták. A zajló Duna partján történt kivégzése előtt ő a gyilkosai felé fordulva térdre ereszkedett, és tekintetét az égre emelve keresztet vetett. Isten elfogadta életfelajánlását, vértanúsága beteljesedett. Örökfogadalmának jelmondatához – „Íme itt vagyok, engem küldj!” – egész élete során, sőt még halálában is hű maradt.


A beszédek elhangzása után a résztvevők megkoszorúzták Salkaházi Sára emléktábláját. Koszorút helyezett el Erdő Péter bíboros nevében Kelemen Imre érseki titkár, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Kállay Gáborné ferencvárosi alpolgármester, Pataky Ágnes általános elöljáró és Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság képviselője.


A koszorúzási ünnepség után a résztvevők átvonultak a közeli Örökimádás-templomba, ahol Kelemen Imre szentmisét mutatott be Boldog Salkaházi Sára tiszteletére. A Szent Család vasárnapjának előestéjén megtartott szertartáson Kelemen Imre a család fontosságáról, értékéről elmélkedett. Kiemelte, hogy a mai korban a család nem tudja betölteni az Isten által neki szánt küldetését, hogy biztonságot adjon, védelmet nyújtson, s felkészítse a gyereket a felnőtt korra, valamint, hogy átadja a hitet az embereknek. Ezért imádkoznunk kell, hogy minél több, az isteni értékeket képviselő, tanúságtévő család szülessen.


Salkaházi Sára a szerzetesközösségben ugyanúgy meg tudta élni a szeretetet, a békét, az egységet, az engedelmességet, mint ahogy a jó szülők saját családi életükben biztosítják gyermekeiknek az egészséges közösség feltételeit – zárta homíliáját Kelemen Imre.

Cser István/Magyar Kurír

Fotó: Cser István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria