Erdélyi fiatalok eredtek Apor Vilmos, Batthyány-Strattmann László és Kaszap István nyomába

2019. január 22., kedd | 9:03

Tizenharmadszorra szervezte meg Nagyváradon a „Hivatások nyomában” országos hittanversenyt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Egyházmegye. Január 18–20. között tíz iskola három-háromfős csapatai vettek részt a rendhagyó megmérettetésen.


Arad, Fehér, Maros, Hargita és Szatmár megyei diákok vettek részt a Szent László-iskolában rendezett hittanversenyen, melynek témája Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, Boldog Batthyány-Strattmann László szemészorvos, és tiszteletreméltó Kaszap István jezsuita novícius életpályája volt.

„A hivatást élni mindenhol lehet, legfőképp ez a verseny üzenete” – mondta Benedek Ramóna hitoktató, a verseny főszervezője. – „Azzal, hogy a papi, a szerzetesi, az orvosi és egyben a családapai hivatás volt e három szent életű ember történetén keresztül a verseny témája, az a cél, hogy a hivatás minden területét megvilágítsuk a gyermekek számára, és megerősíteni bennük azt, hogy egy hivatást élni lehet ott, ahol és azzal, amit Istentől kaptam.”

A diákok és kísérőtanáraik számára a találkozások jelentik a legmaradandóbb élményt: több egykori résztvevő jár vissza immár felkészítő tanárként Nagyváradra.

Minden évben fontos feladat a színdarab: a kiválasztott szent életének egy olyan mozzanatát kell a csapatoknak színpadra vinniük, amely leginkább megérintette őket a felkészülés során, és amelyet fontosnak tartanak kreativitásukat használva a többiek számára is „kihangosítani”.

Nem maradhatott el a délutáni kultúrséta sem, a díjkiosztó a  püspöki palotában, a nap megkoronázásaként pedig egy kis minden porcikát megmozgató tánc(ház).

Egyenlő pontszámmal az első díjat két csapat kapta: a székelyudvarhelyi (Tamási Áron Elméleti Líceum – teológia osztály) és a nagyváradi (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum). A második díj a gyulafehérvári csapaté (Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum), a harmadik pedig a gyimesfelsőlokiaké (Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum). Dicséretet kapott a gyergyószentmiklósiak (Fogarasy Mihály Technológiai Líceum – teológia osztály), és senki sem tért haza üres kézzel, hisz minden csapat könyvjutalomban részesült: a kézdivásárhelyi csapat (Nagy Mózes Elméleti Líceum – teológia osztály), a nagykárolyi csapat (Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum), a szatmári csapat, akik egyben a Vasárnap katolikus hetilap különdíját is hazavihették előadásukért, (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum), a temesvári csapat (Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum), a marosvásárhelyi csapat (II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum).

Böcskei László megyéspüspök a nagyváradi
Szent László Római Katolikus Líceum győztes csapatával


Forrás: RomKat.ro

Fotó: Micaci Cristian/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd