Erdő Péter bíboros II. János Pál liturgikus ünnepéről

Hazai – 2011. október 22., szombat | 13:12

Október 22-e boldog II. János Pál pápa liturgikus emléknapja, amelyet nem pusztán egyházmegyéjében, hanem világszerte megünnepelnek. A magyar helyi egyház is kérte és megkapta az engedélyt a liturgikus emléknap megtartására.

Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásában adott interjúban elmondta: a püspöki kar kérte és a Szentszéktől megkapta az engedélyt, hogy boldog II. János Pál pápa liturgikus emléknapját megünnepelje. A boldogok esetében külön engedély szükséges, ha azon az egyházmegyén kívül is meg akarják ünnepelni, ahol a boldoggáavatást kérték. II. János Pál személyisége univerzális jelentőségű, őt eleve az egész egyház tisztelte és az egész földön mindenütt elterjedt a vágy, hogy az oltáron tisztelhessük őt. A liturgiához elkészültek a megfelelő magyar nyelvű könyörgések is.

A bíboros hangsúlyozta, hogy II. János Pál pápáról időközben különböző intézményeket és egy jelentős teret neveztek el Budapesten. Nemrég Magyarországon járt a II. János Pál pápa emlékvonat, Esztergomban hosszabb ideig is tartózkodott. Ez egy nagy kiállítás, amelyet sok érdeklődő végigjárt, akik megismerkedtek a pápa személyes emlékeivel. Ez nem csupán nosztalgia, hanem a személye által képviselt értékek az újraélesztése.

Erdő Péter bíboros emlékeztetett arra, hogy október 22-e környékén más évfordulókat is ünneplünk. Bécsben a Pázmáneumban például Mindszenty bíboros nyugatra utazásáról emlékeznek meg, történészek tartanak előadásokat emigrációjának éveiről.

Magyar Kurír

(tzs)