Erdő Péter: a keresztény ember vallásossága nem sodródás, nem önfeladás

Hazai – 2014. január 1., szerda | 20:59

A karácsony fényében ismerjük fel, hogy mi mindnyájan egymás testvérei vagyunk. Isten tervének tisztelete, a vele való harmónia békét teremt az emberek között is – hangsúlyozta  Erdő Péter bíboros újév napján, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén az esztergomi bazilikában bemutatott szentmiséjében.

Erdő Péter homíliájának elején kiemelte:  Újév napja, karácsony nyolcadik napja Szűz Mária istenanyaságának ünnepe. A karácsonyi idő jeles napjainak liturgiája a megtestesülés nagy titkát bontja ki. Ünnepről ünnepre más és más szempontot hangsúlyoz. A mai napon Szűz Mária áll előttünk, mint valóságos istenszülő.

Nagy titok a megtestesülés misztériuma – hangsúlyozta a bíboros.  Jézus Krisztus valóságos Isten és valóságos ember, de egyetlen személy: az isteni személy. Ezért állíthatjuk, hogy Szűz Mária, amikor a betlehemi Gyermeket világra hozta, valódi emberi édesanya volt, de ugyanakkor valóságos istenszülőnek bizonyult - folytatta. És a Második Isteni Személy nem oldotta fel, nem hamvasztotta el örök izzásával, nem semmisítette meg Jézus emberségét, hanem megőrizte azt, sőt a feltámadás után magához emelte isteni, örök boldogságának közösségébe. Jézus embersége pedig megmaradt, és továbbra is fennmarad - fogalmazott.

Utalt arra: Krisztus megdicsőülése távlatot nyit előttünk. „Valljuk, hogy a teremtő és gondviselő Istennek terve van velünk. Ezt bizalommal elfogadjuk. Sőt, tudatosan együtt is kell működnünk vele. Ez a hivatásunk. Nem sodródás, nem önfeladás tehát a keresztény ember vallásossága. Mert Isten valóságos emberségünket vette magára, ezt akarja az örök boldogságba emelni” – hangsúlyozta.
Erdő Péter felhívta a figyelmet, hogy az egyház újév napján megemlékezik a béke világnapjáról. Az Isten akaratával való összhang a kezdete annak a szoros közösségnek, amelyre Isten mindannyiunkat hív az örök boldogságban. 

A bíboros úgy fogalmazott:  „Újra vissza kell találnunk az alapvető emberi erényekhez, azok alapján kell újragondolni a gazdasági fejlődés különféle modelljeit is”. Rámutatott: „Észre kell vennünk a békében élő országokban is a korrupció és a szervezett bűnözés számos formáját, amelyek sértik az igazságosságot és az emberi személy méltóságát”.

Erdő Péter emlékeztetett Ferenc pápa béke világnapjára írott üzenetére, melyet idézett: „Sértik Istent, ártanak a testvéreknek és kárt okoznak a teremtett világban” (8. pont) . Mert a természet is, melynek heves változásait vagy pusztulását gyakran félelemmel tapasztaljuk, sokat szenved az emberi önzés miatt. A természet megőrzése és művelése a testvériség igazi kifejezése  - állapította meg.

Magyar Kurír
(ki)