Erdő Péter: szükség van karácsonykor is a megállásra, a csöndre

Hazai – 2012. december 21., péntek | 15:38

Erdő Péter bíboros, prímás szerint karácsonykor is szükség van egy kis megállásra, csöndre, s az ünnep közeledtével az esztergom-budapesti érsek arra biztatott, hogy vegyük elő a Bibliát és olvassuk majd Jézus születésének történetét a fenyőfa alatt.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Erdő Péter az MTI-nek nyilatkozva utalt arra, hogy ma is aktuális az a felszólítás, amit egy korábbi karácsonyi éjféli misén mondott: „Küzdjünk magunkkal a csendért, hogy meghallhassuk az angyalok örömhírét!”

„Mi, keresztények, katolikusok tudjuk, hogy karácsonykor mit ünneplünk. Vegyük elő a Bibliát és Jézus születésének a történetét, és olvassuk a fa alatt! Nagyon sokan vannak, akik megveszik a fenyőfát, katolikusok is akár, otthon felállítják, és nem tudnak mit kezdeni alatta” – mondta Erdő Péter.

A bíboros kiemelte: az utóbbi időszak nyugati emberének az egyik vonása az, hogy felületes, szétszórt, mert rengeteg inger éri, felpörgettük magunk körül az életet. „Gondoljunk arra a tipikus mai emberre, aki megy át egy nagy útkereszteződésben, egyik fülében a mobiltelefon, a másikban a zene szól, közben még esetleg egy számítógépecske is van a kezében, csak azt nem veszi észre, hogy a lámpa piros!” – tette hozzá.

Ez azonban nem jelenti azt – hangsúlyozta –, hogy elvesztettük a képességünket vagy az igényünket a gondolkodásra. Szükség van a megállásra, a csöndre, a lényeges kérdések szép, csiszolt megfogalmazására, és ebből az életünk energiával telik meg. Keresni kell az odafigyelést, ha tetszik, figyelni kell az idők jeleire is – mondta Erdő Péter.

MTI/Magyar Kurír