Erdő Péter a Vatikánban tanácskozott

Ferenc pápa – 2014. május 16., péntek | 18:57

Vatikáni megbeszéléseken vett részt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a családról szóló októberi püspöki szinódus főrelátora – tájékoztat az MTI.

 

Erdő Péter csütörtökön este az MTI-t tájékoztatta arról, hogy kétnapos vatikáni látogatásának középpontjában az októberi szinódus munkadokumentumának előkészítéséről tartott megbeszélések álltak.

A püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlésének összehívásáról Ferenc pápa tavaly döntött. A Vatikánban idén október 5-19. között rendezendő szinódus témáját is az egyházfő választotta ki, a találkozó A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet kapta. 2015 októberében rendes szinódust tartanak, amelynek végén a családdal foglalkozó dokumentum születik. Ferenc pápa Erdő Pétert nevezte ki a szinódus főrelátorának, Lorenzo Baldisseri olasz bíborost szinódusi főtitkárnak, Bruno Forte, az itáliai Chieto-Vasto érseke pedig a szinódus különleges titkára lett.

A szinódus előkészítésének első fázisa az a 38 kérdésből álló felmérés volt, amelyet a világ egyházmegyéiben végeztek a családot és a családpasztorációt érintő témákról. A felmérés válaszainak összegzésével egy úgynevezett munkadokumentumot (instrumentum laboris) dolgoztak ki. Az ennek végső formába hozataláról szóló egyeztetéseken vett részt Erdő Péter bíboros most a Vatikánban. Az olasz sajtó meg nem erősített értesülései szerint a munkadokumentumot Ferenc pápának is bemutatták.

Baldisseri bíboros és Forte érsek áprilisban járt Magyarországon Erdő Péternél. Akkor Baldisseri bíboros azt mondta: a munkadokumentumot május közepén mutatják be Ferenc pápának. A kész munkaanyagot a tervek szerint júliusban küldik el a püspöki konferenciáknak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria