Erő és bátorság kell a szent élethez – Szent Imrére emlékeztek Székesfehérváron

2018. november 8., csütörtök | 14:56

Védőszentjének ünnepén a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda közössége megkoszorúzta a város központjában álló Szent Imre-szobrot, és ünnepi szentmisén vett részt a Szent Imre-templomban, amit Ugrits Tamás püspöki biztos, pasztorális helynök mutatott be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ugrits Tamás szentbeszédében az 1083. november 4-én szentté avatott, tragikusan fiatalon elhunyt trónörökösre emlékezett. A hagyomány szerint Imre herceg a ferences templom helyén álló egykori palotában született. „Szent Imre ezer éve ifjú, sohasem öregszik, mert a fiatalok szívében követhető példakép: életszentségében, tisztaságában, az Istennek való odaadott életében.”

A pasztorális helynök felhívta a diákok figyelmet arra, hogy Imre bátorsággal harcolt meg az életszentségért. „A lelki életben szükség van harcra, lelki bátorságra, hogy végigvigyük azt az utat, amit Isten megkezdett bennünk. Ez komoly erőfeszítést, odafigyelést igényel. Szent Imre szobra ezért nemcsak a kezében liliomot tartó herceget ábrázolja, hanem ott van egy kard is az oldalán. Mert senki sem lesz szent, aki nem akar küzdeni a lelkéért, Istennel való kapcsolatáért, embertársai szolgálatáért. Erő és bátorság kell ehhez a szent élethez.”

Az iskolában folytatódó ünnepségen először az ötödik osztályosok adtak műsort, közelebb hozva Szent Imre alakját diáktársaiknak és szüleiknek. Majd bemutatkoztak az elsősök, és az iskola új tanulói fogadalmat tettek, hogy betartják az iskola rendjét, figyelnek tanítójuk szavára és lelkiismeretesen végzik feladataikat.

Csák Lajos igazgató ünnepélyesen átadta az új diákoknak a Szent Imre-iskolás gallérokat és nyakkendőket, majd kézfogással befogadta őket az iskola közösségébe. Ugrits Tamás püspöki biztos egy-egy kereszttel ajándékozta meg az elsősöket, hogy mindig emlékezzenek Isten odaadó, igaz szeretetére.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Nagy Anikó

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle