Erő és bátorság kell a szent élethez – Szent Imrére emlékeztek Székesfehérváron

2018. november 8. csütörtök, 14:56

Védőszentjének ünnepén a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda közössége megkoszorúzta a város központjában álló Szent Imre-szobrot, és ünnepi szentmisén vett részt a Szent Imre-templomban, amit Ugrits Tamás püspöki biztos, pasztorális helynök mutatott be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ugrits Tamás szentbeszédében az 1083. november 4-én szentté avatott, tragikusan fiatalon elhunyt trónörökösre emlékezett. A hagyomány szerint Imre herceg a ferences templom helyén álló egykori palotában született. „Szent Imre ezer éve ifjú, sohasem öregszik, mert a fiatalok szívében követhető példakép: életszentségében, tisztaságában, az Istennek való odaadott életében.”

A pasztorális helynök felhívta a diákok figyelmet arra, hogy Imre bátorsággal harcolt meg az életszentségért. „A lelki életben szükség van harcra, lelki bátorságra, hogy végigvigyük azt az utat, amit Isten megkezdett bennünk. Ez komoly erőfeszítést, odafigyelést igényel. Szent Imre szobra ezért nemcsak a kezében liliomot tartó herceget ábrázolja, hanem ott van egy kard is az oldalán. Mert senki sem lesz szent, aki nem akar küzdeni a lelkéért, Istennel való kapcsolatáért, embertársai szolgálatáért. Erő és bátorság kell ehhez a szent élethez.”

Az iskolában folytatódó ünnepségen először az ötödik osztályosok adtak műsort, közelebb hozva Szent Imre alakját diáktársaiknak és szüleiknek. Majd bemutatkoztak az elsősök, és az iskola új tanulói fogadalmat tettek, hogy betartják az iskola rendjét, figyelnek tanítójuk szavára és lelkiismeretesen végzik feladataikat.

Csák Lajos igazgató ünnepélyesen átadta az új diákoknak a Szent Imre-iskolás gallérokat és nyakkendőket, majd kézfogással befogadta őket az iskola közösségébe. Ugrits Tamás püspöki biztos egy-egy kereszttel ajándékozta meg az elsősöket, hogy mindig emlékezzenek Isten odaadó, igaz szeretetére.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Nagy Anikó

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda