Esterházy Jánosra emlékeztek Bodollón

2018. március 14. szerda 14:06

Március 13-án a fatimai engesztelő imatalálkozó előtt Esterházy Jánosra, a csehszlovákiai magyar politikai élet kimagasló egyéniségére emlékeztek a felvidéki Bodollón, ahol egy családi ház falára emléktáblát helyeztek el az alábbi felirattal.

EBBEN A HÁZBAN ÉLT
PALÓCZY ELEK
(1889. XII. 23. – 1983. II. 9. )
az Egyesült Magyar Párt járási elnöke,
aki itt látta vendégül
ESTERHÁZY JÁNOST
(1901. III. 14. – 1957. III. 8.)
népünk vértanúját 1938-ban
Tisztelet emlékük előtt!

Az emléktábla leleplezése előtt Mihályi Molnár László költő, közösségi író és történész mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében kiemelte Esterházy János példamutató szerepét a felvidéki magyarok számára, hogy csak az isteni gondviselésben tevékenyen bízva van értelme és reménye sorsunk jobbra fordulásának. Ebben volt egykor bátor munkatársa a mártírpolitikusnak a Bódva völgyében Palóczy Elek, akit ezért akkor, majd a háború után a kommunista diktatúrában is meghurcoltak, vagyonát elkobozták és bebörtönözték. Szabadulása után csak úgy kaphatta vissza családi házát, hogy az államtól visszavásárolta saját tulajdonát.

Az emléktáblát az egyházközség plébánosa, Gábor Bertalan esperes áldotta meg. Az ünnepi rendezvényen a rokonok és a családtagokon kívül megjelentek a fatimai ima- és engesztelő találkozóra érkezők is.

Esterházy János a két világháború közötti Csehszlovákia legjelentősebb magyar politikusa volt. A második világháború után a szlovák kormány kiadta a Szovjetuniónak, ahol koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték, és a szibériai Gulagra küldték. Távollétében 1947-ben – a fasizmussal folytatott együttműködés hamis vádjával – halálra ítélték. 1949-ben a szovjetek kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Később elnöki kegyelemben részesült, és életfogytiglant kapott, amelyet egy általános amnesztia során 25 éves börtönbüntetésre módosítottak. 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg. Személyét Szlovákiában máig nem rehabilitálták.
Hamvai – végakaratát teljesítve – 2017 szeptemberében, halálának 60. évfordulóján került szülőföldjére. Alsóbodokon helyezték el az e célra épített Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában, amely tavaly nyílt meg az Esterházy János Zarándokközpont részeként.

Forrás és fotó: Gábor Bertalan

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Címkék: megemlékezés
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00