Európai polgári kezdeményezés az élet védelmében

Hazai – 2012. szeptember 28., péntek | 10:21

A fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez, a méltósághoz és az integritáshoz való jog az Európai Unió illetékességébe tartozó ügyekben. Ez a célja a hazánkban október 15-én induló aláírásgyűjtésnek.

Az aláírásgyűjtés magyarországi bejelentésére hazánkba érkezett a kezdeményező Carlo Casini, az Európai Parlament képviselője, az olasz Movimento per la Vita életvédő szervezet alapító elnöke, aki szeptember 28-án a Parlament felsőházában Az élet ajándék című konferencián tart előadást, és olyan civil szervezetek vezetőivel folytat megbeszélést, amelyek részt vállalnak az aláírásgyűjtésben.

Az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogi aktusokra vonatkozó javaslatokat a hatáskörébe tartozó területeken. A polgári kezdeményezések szervezőinek (az ún. polgári bizottságnak, mely legalább hét olyan uniós polgárból áll, akik legalább hét különböző tagállamban rendelkeznek lakóhellyel) egy év áll a rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a szükséges támogató nyilatkozatokat. Célunk az, hogy jóval a kötelező egymillió felett legyen az összegyűjtött aláírások száma.

Az aláírásokat az Európai Bizottság által jóváhagyott, hiteles fordítással készült aláíróíveken, papíralapon és elektronikusan is lehet gyűjteni. Valamennyi uniós tagállam állampolgára aláírhatja a kezdeményezést a www.oneofus.eu (egy közülünk) magyar nyelven is elérhető internetes oldalon október 15-től.

2012. május 11-én regisztrálta az Európai Bizottság az első európai polgári kezdeményezést, amelynek egyik hivatalos kezdeményezője volt az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke, Frivaldszky Edit. A héttagú nemzetközi bizottság egyik tagjaként még 2012. április 1-jén, a Lisszaboni Szerződés által bevezetett jogintézmény igénybevételére lehetőséget adó első napon kértük az aláírásgyűjtés regisztrálását.

Uniós hatáskörbe tartozik az emberi méltóság, az élethez való jog és minden ember integritásának jogi védelme a fogantatás pillanatától kezdve, a döntéshozatal és a jogalkotás valamennyi fontos területén. Az magzat méltósága és integritása tiszteletet érdemel. Ezt állapította meg az Európai Unió Bírósága a „Brüstle” ügyben, melyben a magzatot az ember fejlődésének kezdeteként határozták meg. Az Uniónak ezért meg kell tiltania és be kell fejeznie minden olyan tevékenység anyagi támogatását, amelyekben feltételezhetően magzatok megsemmisítése történik, többek között a kutatás, a fejlesztések támogatása, valamint a közegészségügy területén.

2012. szeptember 27.

Együtt az Életért Közhasznú Egyesület

Magyar Kurír