Európai szintű petíció készül a megfogant élet védelme érdekében

Nézőpont – 2011. augusztus 23., kedd | 11:30

Carlo Casini, az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának elnöke a Rimini Meeting során bejelentette: az elkövetkező hónapokban európai polgárok milliói kérik majd annak elismerését, hogy a fogantatás pillanatában vegye kezdetét az élethez való jog.

Egymillió aláírás szükséges ahhoz, hogy benyújtsák a petíciót, amelyben kérik: minden megfogant gyermeknek joga legyen megszületni. Egymillió aláírás kell ahhoz, hogy az Európai Bizottság garantálja az élethez való jogot a fogantatástól kezdve.  A petíció célja, hogy az Európai Chartában feltüntetett alapvető jogok között szerepeljen annak elismerése, hogy az élethez való jog a fogantatás pillanatában veszi kezdetét.

Casini, aki az olasz életvédő mozgalom elnöke, elmagyarázta: a Lisszaboni Szerződés teszi lehetővé 2012 áprilisától, hogy legalább egymillió európai állampolgár kérhesse az Európai Bizottságtól egy új jogszabály bevezetését. A bizottságnak kötelessége, hogy választ adjon a javaslattevőknek. Az új szabály értelmében benyújtott első európai petíció éppen az európai életvédő mozgalmak kezdeményezésére készül el.

Casini véleménye szerint fel kell ébreszteni az emberek lelkiismeretét, hogy ne törődjenek bele az élet ellen elkövetett erőszakosságokba, ne szemléljék azokat érdektelen nyugalommal. „Be kell teljesíteni, tökéletességre kell juttatni azt a történelmi folyamatot, amely az egyenlőség és az emberi méltóság nevében felszabadította a rabszolgákat, felemelte a négereket” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Energiát kell adni Európának a valódi polgári és erkölcsi megújulás érdekében. Eredetileg, alapító atyáinak gondolatai értelmében az unió nem csupán gazdasági–monetáris egység kell, hogy legyen.” Felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi méltóság tiszteletén és előmozdításán, az emberi jogokon, az egyenlőségen alapuló Európa gondolata erőteljesen jelen van az uniós alapjogokban, az uniós intézmények szabályzatában – tájékoztat a Zenit hírügynökség.

Magyar Kurír

(tzs)