Február elején a Vatikánba látogat Erdogan török elnök

2018. január 17. szerda 11:03

Újságírók kérdésére a szentszéki sajtószolgálat megerősítette, hogy február 5-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa fogadja Tayyip Erdogan török államfőt az Apostoli Palota könyvtárában.

A pápa és a török elnök találkozóját már megelőlegezte a török média, amely azt is hírül adta, hogy Erdogan latin-amerikai körutat tervez, és ennek során felkeresi Venezuelát, Brazíliát és Paraguayt, bár hivatalos információk még nincsenek a látogatásról – írja az EFE hírügynökség.

Ferenc pápa és Tayyip Erdogan 2014 novemberében már találkoztak a Szentatya törökországi apostoli útja alkalmával. A múlt év végén a török államfő megerősítette, hogy viszonozni szeretné a pápa látogatását egy vatikáni úttal.

A török–vatikáni kapcsolatok az utóbbi időkben többször is a közvélemény érdeklődésének középpontjába kerültek. Elsősorban 2015 áprilisában, miután Ferenc pápa szentmisét mutatott be a Vatikánban az örmények ottománok általi üldözése és meggyilkolása emlékére. A Szentatya akkor a 20. század első népirtásának nevezte a történteket. A török elnök ezt követően májusban kemény kritikával illette a pápa szavait. Ankara nem ismeri el a népirtást mint bűntettet, amelyben másfél millióan vesztették életüket, hanem az első világháború következményének tartja azt.

December 29-én Erdogan telefonbeszélgetést folytatott Ferenc pápával, ennek során osztozott a Szentatya aggodalmában Jeruzsálem státusát illetően, miután Donald Trump amerikai elnök azt Izrael fővárosának ismerte el.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
keresd-beket-faradhatatlanul-kozeledik-12-nemzetkozi-romai-ministranszarandoklat
Keresd a békét fáradhatatlanul – Közeledik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat

Július 28. és augusztus 4. között rendezik meg a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot. Csiszár Klára pasztorálteológust, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) alelnökét, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük a zarándoklat üzenetéről és a programokról.

2018. július 17. kedd
kapcsolatokban-elunk-vagy-online-vagyunk
Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”?

„Mit tehetünk az online világ térnyerése ellen? (...) Kevesen veszik figyelembe, hogy a számítógép-használat csak abban az életkorban járhat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia...” Uzsalyné Pécsi Rita írását olvashatják.

2018. július 17. kedd