Február elején a Vatikánba látogat Erdogan török elnök

2018. január 17. szerda 11:03

Újságírók kérdésére a szentszéki sajtószolgálat megerősítette, hogy február 5-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa fogadja Tayyip Erdogan török államfőt az Apostoli Palota könyvtárában.

A pápa és a török elnök találkozóját már megelőlegezte a török média, amely azt is hírül adta, hogy Erdogan latin-amerikai körutat tervez, és ennek során felkeresi Venezuelát, Brazíliát és Paraguayt, bár hivatalos információk még nincsenek a látogatásról – írja az EFE hírügynökség.

Ferenc pápa és Tayyip Erdogan 2014 novemberében már találkoztak a Szentatya törökországi apostoli útja alkalmával. A múlt év végén a török államfő megerősítette, hogy viszonozni szeretné a pápa látogatását egy vatikáni úttal.

A török–vatikáni kapcsolatok az utóbbi időkben többször is a közvélemény érdeklődésének középpontjába kerültek. Elsősorban 2015 áprilisában, miután Ferenc pápa szentmisét mutatott be a Vatikánban az örmények ottománok általi üldözése és meggyilkolása emlékére. A Szentatya akkor a 20. század első népirtásának nevezte a történteket. A török elnök ezt követően májusban kemény kritikával illette a pápa szavait. Ankara nem ismeri el a népirtást mint bűntettet, amelyben másfél millióan vesztették életüket, hanem az első világháború következményének tartja azt.

December 29-én Erdogan telefonbeszélgetést folytatott Ferenc pápával, ennek során osztozott a Szentatya aggodalmában Jeruzsálem státusát illetően, miután Donald Trump amerikai elnök azt Izrael fővárosának ismerte el.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 25-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

17:03
orszagjarasra-indul-az-eucharisztikus-vilagkongresszus-keresztje
Országjárásra indul az Eucharisztikus Világkongresszus keresztje

Országjáró körútra viszik az Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztjét. A keresztet Erdő Péter bíboros prímás áldotta meg és indította útjára február 24-én, szombaton délután az esztergomi bazilikából – tájékoztatta Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

16:50