Felszentelték az új haranglábat Nyírlugos-Szabadságtelepen

Hazai – 2018. szeptember 21., péntek | 15:53

Új haranglábat, valamint a templombelsőt díszítő új ikonokat szentelt meg Nyírlugos Szabadságtelep városrészén Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szeptember 16-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Sokan elmennek innen, nincs már bölcsőde, óvoda, iskola, elöregedünk, de én sosem költöznék el” – mondta egy szabadságtelepi asszony a Szent Liturgia után a templomudvaron. A régen sokkal nagyobb infrastruktúrával rendelkező, egykor Szennyes nevet viselő kistelepülés közigazgatásilag Nyírlugoshoz tartozik, lélekszáma drasztikusan fogy, de hetente olykor többen gyűlnek össze a görögkatolikus hívek a templomban, mint az anyatelepülésen.

A közösség megtartó erejére, Isten jelenlétére szüksége van a település lakóinak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sok felajánlás, amelyből idén – az egykori magtárból átalakított és három éve felújított és felszentelt templom mellé – haranglábat, a templom belső terében pedig négy ikont állítottak a hívek Szemán László parókus vezetésével.

A Keresztelő Szent János fogantatásának tiszteletére szentelt kápolna a mellette álló haranglábbal és a Herendi Zsolt által, adományból készített ikonokkal együtt Isten dicsőségét hirdetik, mert az Ő igéjét nem csak az evangéliumon keresztül lehet hirdetni, az Úr sokféle formában szól hozzánk – kezdte ünnepi homíliáját Szocska Ábel megyéspüspök. – Sokan megtapasztalták, hogy az áldozat, amit az Istenért vállalunk, nem hiábavaló.

Gondját viseljük az Isten házának, s mert neki gondja van ránk, sokszorosan viszonozza felajánlásainkat – folytatta a főpásztor, majd szavait egy történettel is alátámasztotta, mely arról szólt, hogy az isteni gondviselés épp a harangszóval érkezett. – Tudatosítanunk kell, hogy az Isten szól hozzánk, üzen nekünk a harangláb. A harangszó nem a fém szava, hanem Isten szava, amely vigasztalást, segítséget, bátorítást és erőt ad az embereknek, akik nyitott szívvel és lélekkel fogadják.

Szocska Ábel a liturgia elején megszentelte a haranglábat, majd a szertartás után az ikonokat. A Szent Liturgián koncelebrált a házigazda, Szemán László parókus mellett fia, Szemán András porcsalmai helyettes lelkész és Tóth Elek nyíracsádi parókus.

A Szent Liturgiát körmenet zárta. A miroválást, a lítiás ünnepekkor szokásos olajkenést a főpásztor végezte.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria