Felszentelték a debreceni székesegyház új harangjait

Hazai – 2011. július 27., szerda | 15:03

Gombos Miklós harangöntő mester munkája nyomán, Orosz Lőrinc plébános kezdeményezésére két új haranggal gazdagodott a debreceni Szent Anna-székesegyház.

A harangokat Bosák Nándor megyéspüspök szentelte fel július  26-án, a Szent Anna-székesegyház búcsúi napján. A szentelést követő szentmise homíliájában a főpásztor kiemelte: a harang hangja hozzátartozik keresztény kultúránkhoz, kiemelkedik a városok, települések zajából, s arra figyelmezteti a zűrzavarban élő embert, hogy ne csak  lefelé, hanem fölfelé is nézzen. „Hívom az élőket, elsiratom a halottakat, megtöröm a zivatarokat” – tartja az ősi mondás. A harang nem ébresztőóraként szolgál, hanem arra emlékeztet bennünket, hogy Istennek ajánljuk napjainkat. Ha ezt megértjük, akkor a mindennapi életünk szürkesége, keresztjei ünnepi színt kapnak – Bosák Nándor püspök.

Az első világháború óta egy harangja volt a debreceni Szent Anna-templomnak. Az addigi négy harang közül a legnagyobb, 44 mázsás Nepomuki Szent János-harangot 1917. május 29-én három részre törve hozták le a toronyból, ágyúöntés céljából. A harangok búcsúztatásáról ekképp ír az egyházközség historia domusa:  „A hívek megkoszorúzták, megsiratták, megcsókolgatták kedves harangjaikat, s így vettek búcsút.”

A székesegyház új harangjait már a szentelés napján, július 26-án kipróbálták, megszólaltatták – írta beszámolójában Kovács Ágnes.

Amint arról korábbi hírünkben is olvashattak: a templomépítő gróf Csáky Imre bíboros tiszteletére készíttetett 315 kg-os harangot Reviczky Éva, a bagaméri Torma Kft magyarországi képviseletének igazgatója és a Szent Anna egyházközség hívei adományozták; a Boldog II. János Pál pápa tiszteletére készíttetett 160 kg-os harang pedig Bosák Nándor, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspökének adománya.

Magyar Kurír

(gj)