Ferenc és Benedek – a pápai „négykezes” - VIDEÓVAL

Lezárul a hit éve

2013. november 23., szombat | 19:05

A hit kapuja kezdetű apostoli levél és A hit világossága című enciklika azt tanúsítják: Péter utóda mindig arra hivatott, hogy megerősítse testvéreit a hitben, melyet Isten világosságként ajándékoz minden embernek.

XVI. Benedek pápa 2012. október 11-én, csütörtökön délelőtt ünnepélyes szentmisével nyitotta meg a Szent Péter téren a hit évét, amelyet 2013. november 24-én Ferenc pápa zár le.

„A Péter utódára bízott feladat tudatában XVI. Benedek ezt az esztendőt a hit évének nyilvánította, olyan kegyelmi időnek, amely segít megérezni a hit nagy örömét, felfogni a hit által megnyitott horizontok tágasságát […]”  – írja Ferenc pápa  a Lumen fidei (A hit világossága) kezdetű enciklikájában.

A hit éve a II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulóján kezdődött. Ez az egybeesés felhívja a figyelmünket arra, hogy a II. Vatikánum a hitről szóló zsinat volt, mert arra buzdított, hogy Krisztusban újra Isten elsőbbsége kerüljön az egyházi és a személyes életünk középpontjába. Az Egyház ugyanis soha nem befejezett tényként tekint a hitre, hanem tudja, hogy Isten ezen ajándékát mindig táplálni és erősíteni kell, hogy továbbvezéreljen a maga útján – folytatja a Szentatya, kapcsolódva egyúttal ahhoz a szándékhoz, amellyel elődje meghirdette a hit évét.

A dokumentum „négykezes”, ahogy Ferenc pápa már korábban szellemesen fogalmazta. A műre utalva rámutat: „E hire irányuló reflexiók […], csatlakozni kívánnak mindahhoz, amit XVI. Benedek a szeretetről és a reményről szóló enciklikáiban elmondott. Ő szinte már teljesen elkészült a hitről szóló enciklika első változatával. „Mélységesen hálás vagyok neki érte, és a Krisztusban élő testvériségben átveszem értékes munkáját, hozzátéve néhány kiegészítést. Péter utóda ugyanis mindig – tegnap, ma és holnap – arra hivatott, hogy 'erősítse meg testvéreit' a hit azon mérhetetlen kincsében, amelyet Isten világosságként ajándékoz minden ember útjához.”

„A hit világossága: így nevezi az Egyház hagyománya azt a nagy ajándékot, amelyet Jézus hozott el […]”. Ennek az a sajátossága, hogy „képes megvilágítani a teljes emberi életet” – hangsúlyozza a Szentatya első enciklikájában.

XVI. Benedek pápa Porta fidei (A hit kapuja) kezdetű apostoli levelében, amellyel meghirdette a hit évét, hangsúlyozza: „újra föl kell fedeznünk a hit útját, hogy egyre világosabban meg tudjuk mutatni a Krisztussal való találkozás örömét és mindig megújuló életerejét”. A levél nyilvánvalóvá teszi, hogy a történelemben nem ez az első hit éve: VI. Pál pápa 1967-ben is meghirdetett egyet, amelynek végén közzétette híres Credóját, Isten népének hitvallását. A tavaly ötven éve elkezdődött II. Vatikáni Zsinat és a húsz éve kiadott katekizmus adott okot újra a hit évének meghirdetésére, valamint az idei őszi püspöki szinódus, amely az új evangelizációval foglalkozik. Korunk Egyházában egyre gyakoribb a tematikus évek meghirdetésének gyakorlata is. A hit éve ismét alkalom a megtérésre, a megújulásra – mutat rá XVI. Benedek.

Magyar Kurír
(lt)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: hit éve, Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle