Ferenc pápa: az egyház tanítása szolgálja Isten népét, ne szűkítsék azt le ideológiára

Kitekintő – 2014. január 31., péntek | 17:53

Ferenc pápa január 31-én, pénteken délelőtt fogadta a Hittani Kongregáció plenáris ülésének résztvevőit, élükön Gerhard Ludwig Müller érsekkel, kinevezett bíborossal. A pápa beszédében utalt arra a lehetőségre, hogy a kongregációhoz kapcsolják azt az új bizottságot, amelyet a gyermekek védelmére hozott létre a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések megakadályozására.

„Mindig a hit szempontjai érvényesüljenek az egyház szavaiban és gyakorlataiban – kezdte beszédét Ferenc pápa. – Amikor a hit a maga egyszerűségében ragyog, akkor az egyházi környezet olyan hellyé válik, amelyben Isten élete egész vonzerejével felszínre tör. Le kell tehát küzdeni azt a kísértést, hogy a tanítást ideológiaként értelmezzék, vagy azt elvont és merev elméletek összességévé fokozzák le.

Valójában a tanítás egyedüli célja, hogy szolgálja Isten népét és szilárd alapot biztosítson hitünknek. Nagy ugyanis annak a kísértése, hogy kisajátítsuk magunknak az üdvösség ajándékait, amelyek Istentől jönnek és azokat – talán jó szándékkal – a világ nézeteihez és lelkületéhez idomítsuk. Ez a kísértés szüntelenül megismétlődik.”

A Szentatya köszönetét fejezte ki a kongregációnak azért az elkötelezettségéért, amellyel a legsúlyosabb bűncselekményeket kezeli, különös tekintettel a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekre: „Gondoljatok a gyermekek és fiatalok javára. A keresztény közösségben mindig védelmezni kell őket, támogatva emberi és spirituális növekedésüket.”

A pápa bejelentette: fennáll a lehetősége, hogy a dikasztériumhoz kapcsolják azt a speciális bizottságot, amelyet a fiatalok védelmére állított fel. Az a Szentatya kívánsága, hogy a bizottság mutasson példát mindazok számára, akik a gyermekek javát akarják előmozdítani.

Ferenc pápa utalt a plenáris ülés témájára is, amelynek középpontjában a hit és a házasság szentsége állt: „Nagy jelentőségű témáról van szó. Követi XVI. Benedek pápa felhívását, miszerint mélyebben kell tanulmányozni a személyes hit és a házasság szentségének kiszolgáltatása közötti kapcsolatokat, különös tekintettel a megváltozott kulturális környezetre.”

A pápa emlékeztetett rá, hogy a Hittani Kongregáció feladata a hit teljességének megőrzése, mindig együttműködve a helyi főpásztorokkal és a püspöki konferenciák doktrinális bizottságaival: „Védelmezni kell Isten népe jogát ahhoz, hogy a hit letéteményéhez a maga tisztaságában és teljességében jusson hozzá. A dikasztérium munkája kitűnik a kollegialitás és a párbeszéd gyakorlatában. Az egyház ugyanis a szeretetközösség helye és minden szinten arra kaptunk meghívást, hogy ápoljuk és előmozdítsuk a szeretetközösséget, mindenki az Úrtól kapott felelősségének megfelelően.”

„Biztos vagyok abban, hogy minél jobban munkánk tényleges vonásává válik a kollegialitás, annál jobban ragyog majd a világ előtt hitünk fénye (vö. Mt 5,16). Szolgálatotokban őrizzétek meg mindig a mély örömöt, a hit örömét, amelynek kimeríthetetlen forrása az Úr Jézusban van” – fejezte be a Hittani Kongregáció plenáris üléséhez intézett beszédét Ferenc pápa.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír