Ferenc pápa Barbarin bíborosra bízta, hogy lemond-e

2019. március 21., csütörtök | 13:57

Philippe Barbarin bíboros, Lyon érseke úgy döntött, hogy egy időre visszavonul, miután a lyoni bíróság bűnösnek találta abban, hogy nem jelentette 2014 és 2015 között egy pap által évtizedekkel korábban kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseket. A pápa nem fogadta el a francia érsek lemondását.

Ferenc pápa március 18-án fogadta Philippe Barbarin bíborost a Vatikánban. A lyoni érsek felajánlotta lemondását, amelyet a Szentatya nem fogadott el.

Az audienciát követően újságírói kérdésekre válaszolva Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes igazgatója megerősítette, hogy a pápa nem fogadta el Philippe Barbarin bíboros, Lyon érseke lemondását. Mindamellett a Szentatya tudatában van a nehézségeknek, amelyeket az érsekség jelenleg megél. Barbarin bíborosra bízta, hogy meghozza a legjobb döntést az egyházmegye érdekében. A lyoni érsek úgy döntött, hogy egy időre visszavonul, és felkéri általános helynökét, Yves Baumgarten atyát, hogy vállalja el az egyházmegye vezetését. A Szentszék ismét megerősíti, hogy lélekben közel áll a visszaélések áldozataihoz, a lyoni főegyházmegye és az egész francia egyház híveihez, akik most különösen fájdalmas időszíkot élnek meg – mondta Alessandro Gisotti.

Március 19-én a lyoni főegyházmegye hivatalos közleményben tájékoztatott arról, hogy Barbarin bíboros benyújtotta lemondását Ferenc pápának. Az ártatlanság vélelmére hivatkozva a Szentatya nem akarta elfogadni az érsek lemondását, és rábízta, hogy szabadon döntsön arról, hogy szerinte mi lenne a legjobb a lyoni egyházmegye élete számára. „A pápa javaslatára és mivel a lyoni helyi egyház három év óta szenved, úgy döntöttem, hogy egy időre visszavonulok és a főegyházmegye vezetését az általános helynökre hagyom” – fogalmazott Barbarin bíboros. A döntés március 19-én lépett életbe.

* * *

Március 7-én Barbarin bíborost a lyoni bíróság vétkesnek nyilvánította, mert 2014 és 2015 között nem tett feljelentést kiskorúak ellen évtizedekkel korábban elkövetett visszaélésekről. Bernard Preynat atya estéről van szó, az egyházmegye papjáról, aki a cserkészek lelkészeként a hetvenes és nyolcvanas években Lyon külvárosában visszaéléseket követett el több mint hetven fiatal ellen. Barbarin bíborost hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ügyvédjei azonnal bejelentették, hogy fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda