Ferenc pápa fogadta Andrzej Duda lengyel államfőt

2018. október 15. hétfő 17:13

Ferenc pápa október 15-én délelőtt fogadta az Apostoli Palotában Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt és kíséretét. A találkozóra Szent II. János Pál pápa megválasztásának 40. évfordulója alkalmából került sor.

Az évfordulóról állami és egyházi ünnepségek sorozatával emlékeznek meg Lengyelországban. Szent II. János Pál pápa alakja ma is elevenen él a lengyel nép életében, hétköznapi elkötelezettségében éppúgy, mint az egyház életében. A lengyel államfő látogatása Ferenc pápánál egyúttal tisztelgő látogatás is Szent II. János Pál sírja előtt, amely a lengyel zarándokok legfőbb úti célja Rómában.

Találkozójuk során Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök és Ferenc pápa elsősorban Szent II. János pápáról emlékeztek meg, de érintették a keresztény értékek szerepének fontosságát a lengyel társadalom életében, főként annak vallási és kulturális identitása tekintetében. A megbeszélés témái között szerepelt a családok helyzetének javítása és a befogadás kérdése.

Külön kitértek Lengyelország azon szerepére, amellyel hozzájárul az európai integrációs tervekhez, majd áttekintették az ukrajnai konfliktus, a közel-keleti helyzet és a migráció kérdését. Végül szót ejtettek az ENSZ környezetvédelmi konferenciájáról, melyet decemberben Katowicében tartanak. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök később találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral, Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő