Ferenc pápa a genovai ILVA acélművek dolgozóihoz: A munka szükséges az emberi méltósághoz

Ferenc pápa – 2017. május 27., szombat | 19:14

Egynapos genovai látogatása első programjaként május 27-én, szombaton reggel az ILVA acélgyár 3500 dolgozójával találkozott a szentatya. Beszédében hangsúlyozta: a munka emberi prioritás, keresztény prioritás, a mi prioritásunk.

A találkozás során négyen tehettek föl egy-egy kérdést a pápának: a vállalkozó Ferdinando, a szakszervezetis Micaela, Sergio, aki továbbképzésre jár, valamint a munkanélküli Vittoria. Valamennyien megosztották a pápával félelmeiket és problémáikat, és világos útmutatását és lelki közelségét kérték a többiek nevében is.

Az „acélpápa” beszédét – ahogy az ILVA gyárban Ferenc pápát hívják – többször félbeszakította a taps. A szentatya először a vállalkozó szerepéről beszélt. Ne feledjük – mondta –, hogy a vállalkozónak először is dolgozónak kell lennie. Nem az emberei elbocsátásával kell megoldania a vállalkozás gondjait. A pápa óva intett az elvont, arctalan gazdaságtól, amelyik csak spekulál, és nem veszi észre az embert a dolgozókban.

Olykor úgy tűnik, a politikai rendszer azokat bátorítja, akik spekulálnak a munkával, nem pedig azokat, akik befektetnek és hisznek a munkában – folytatta Ferenc pápa, és elítélte azokat a rendeleteket és törvényeket, amelyeket a tisztességtelenek számára találtak ki, amelyek végül a tisztességeseket büntetik.

Elítélendő az embertelen munkaidő, a rosszul fizetett munka és feketemunka. A munka elősegíti az ember fejlődését és szükséges az emberi méltósághoz! Munkát kell biztosítani mindenkinek! – hangsúlyozta a pápa, majd utalt a fiatalokra, akik állás nélkül, állami segélyből élnek és nem látnak maguk előtt jövőt.

A vállalkozáshoz együttműködés, kölcsönös segítség szükséges – emelte ki a szentatya, majd a meritokrácia veszélyeiről szólva megállapította, hogy az növeli az egyenlőtlenséget, mivel a szegények hátrányos helyzetből indulnak. Ferenc pápa elítélte továbbá az illegális fegyverkereskedelmet, a pornográfiát és a szerencsejátékot, de az olyan munkát is, amely kizsákmányolja az embert és nem hagy időt a magánéletre, a családra.

Végezetül a szentatya fölemelte szavát a fogyasztás, korunk bálványa ellen. Rámutatott: a 24 órán át nyitva tartó üzletek a vásárláson keresztül az üdvösséget, az örök életet ígérik. A fáradságos munka azonban nem irányulhat csupán a fogyasztásra, hanem értéknek kell lennie, minden társadalmi paktum középpontjának, a demokrácia alapjának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria