Ferenc pápa: Hallgassanak a fegyverek Szíriában

Kitekintő – 2013. augusztus 26., hétfő | 15:16

Augusztus 25-én, vasárnap délben a Szentatya ismételten felhívást intézett Szíria békéjéért a Szent Péter téren összegyűlt hívekhez intézett beszédében.

Szíriában újból háborús szelek fújnak és rettenetes hírek érkeznek. „Nagy szenvedéssel és aggodalommal követem továbbra is a szíriai helyzetet” – mondta a pápa. Az országban csaknem két és fél éve tart a polgárháború, amelynek során több mint 100 ezer ember veszítette el életét, közülük hétezer a gyermek. A menekültek és a kitelepítettek több mint 4 millióan vannak, tehát az egész szíriai lakosság egyötödét képezik.

„A testvérek közötti háborúban az erőszak fokozódása, az öldöklések és kegyetlen tettek megsokszorozódása, amelyeket ezeknek a napoknak a rettenetes képein is mindannyian láthattunk, ismételten arra késztetnek, hogy felemeljem hangom: hallgasson el a fegyverek zaja. Nem az összecsapás nyújt reményt a problémák megoldására, hanem a találkozásra és a párbeszédre való készség.

Szívem legmélyéből szeretném kinyilvánítani közelségemet imával és szolidaritással a konfliktus minden áldozatával, minden szenvedővel, különösen a gyermekekkel. Arra szólítok fel mindenkit, hogy mindig tartsa életben a béke reményét.

Felhívást intézek a nemzetközi közösséghez, hogy legyen fogékonyabb e tragikus helyzet iránt, és minden elkötelezettségével segítse a szeretett szíriai népet, hogy megoldást találjon a pusztítást és halált hozó háborúra” – mondta a Szentatya. Arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a Béke Királynőjéhez.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír