Ferenc pápa: Isten megbocsátja és elfelejti a rosszat

Ferenc pápa – 2017. január 20., péntek | 20:15

Szükségünk van az életünk megváltoztatására, arra, hogy az új szövetség átalakítsa az életünket – hangsúlyozta Ferenc pápa január 20-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában.

A Zsidókhoz írt levél szerzője a napi olvasmányban (Zsid 8,6–13) Jézusról, az új szövetség tökéletes közvetítőjéről beszél, aki „megújítja a szíveket, és megváltoztatja az ember gondolkodásmódját”. Ferenc pápa erről a benső változásról elmélkedett.

„Isten megújít mindent, a gyökerektől kezdve, nem pusztán csak látszat szerint”, hiszen Fiában, Jézus Krisztusban mindent megújít. Az új szövetségnek megvannak a maga tipikus jegyei. „Az egyik – mutatott rá a pápa –, hogy az Úr törvénye nem rajtunk kívül működik, hanem belép a szívünkbe, és átalakítja a gondolkodásmódunkat. Az új szövetség által egy mentalitásváltás történik, a szív cseréje, az érzések és a cselekvési módok megváltozása.”

Az új szövetség megváltoztatja a szívünket, és megengedi, hogy meglássuk az Úr törvényét ezzel az új szívvel, ezzel az új elmével. „Gondoljunk csak a törvénytudókra, akik üldözték Jézust. Ők mindent megtettek, amit előírt a törvény, kézben tartották a jogot és mindent, de mindent… De a gondolkodásmódjuk mégis távol járt az Istentől. Ez a magatartás önző volt, önmagára összpontosított. A szívük ítélkező szív volt, mely mindig megítélt másokat. Az új szövetség ellenben megváltoztatja a szívet és az elmét. A gondolkodásmód megváltozásról van szó!” – hangsúlyozta a szentatya.

Az Úr „még tovább megy”, és arról biztosít bennünket, hogy megbocsátja a gonoszságunkat, és nem emlékezik többé a bűneinkre. „Néha szeretek kicsit tréfálkozni az Úrral, és azt mondani neki: »Neked, Uram, bocsáss meg, de nem túl jó a memóriád« – tett vallomást a pápa. – Ez Isten gyengesége, hogy amikor megbocsát, akkor elfelejti a rosszat”.

„Felejt, mert megbocsát – hangsúlyozta ismét Ferenc pápa. – Az Úr a szív bűnbánata előtt megbocsát és elfelejt. »Elfelejtem, és nem emlékezem többé a bűneitekre« – ígéri. Ám ez valójában egy felhívás arra, hogy ne emlékeztessük többé az Urat a bűnökre, vagyis ne vétkezzünk többé!” Szükségünk van az életünk megváltoztatására, arra, hogy az új szövetség megújítsa és átalakítsa az életünket, nemcsak a gondolkodásmódunkat, hanem az életünket. „Így kell élni: bűn nélkül, távol minden bűntől! Ez az újjáteremtés! Így teremt újjá az Úr mindnyájunkat!”

Az új szövetség tipikus jegye „hovatartozás megváltoztatására” is – mutatott rá végül a szentatya. Istenhez tartozunk, más istenek nem léteznek. Ez maga az újjáteremtés, amit az Úr visz végbe még csodálatosabban, mint az első teremtést. Kérjük az Urat, hogy tudjunk tovább haladni ebben a szövetségben, hogy hűek maradjunk! Hogy hűek maradunk, az is az Úr műve, aki megváltoztatja az elménket és a szívünket. A próféták azt mondták: „Az Úr hússzívvé változtatja a te kőszívedet.”

A szentatya homíliája végén még egyszer hangsúlyozta: „Ne vétkezzünk többé, ne emlékeztessük többé az Urat arra, amit már elfelejtett, e világi butaságainkra.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria