Ferenc pápa: Isten szeret minket, mint egy anya és egy apa

2018. március 22. csütörtök 18:30

„Az Úr hűséges, nem feledkezik meg rólunk: ez ösztönöz minket arra, hogy ujjongjunk a reményben” – emlékeztetett a pápa március 22-i reggeli szentmiséjén, amelyet a Szent Márta-ház kápolnájában mutatott be.

Az Úr mindig emlékezett az emberrel kötött szövetségére – olvassuk a napi első olvasmányban, amely a Teremtés könyvének egy részlete, és elmondja Isten Ábrahámmal között szövetségének epizódját. Olyan szövetség ez, amely kitart a nép történetében a bűnök és a bálványimádás ellenére is.

Az Úr zsigeri szeretettel szeret, amiről nem feledkezik meg. Hogy ezt megértesse, Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy Argentínában anyák napjára az édesanyáknak a nefelejcs nevű virágot ajándékozzák, amely két színben létezik: égszínkék az élő édesanyáknak és lila az elhunytaknak. „Ez Isten szeretete, olyan, mint az édesanyáé. Isten sosem feledkezik meg rólunk. Soha. Nem tud, hűséges a szövetségeséhez. Ez ad nekünk biztonságot. Mi mondhatjuk, hogy »az én életem olyan hitvány... sok a gondom, bűnös vagyok...« Ő azonban nem feledkezik meg rólad, mert zsigeri szeretettel szeret, anyaként és apaként.”

„Olyan hűségről van tehát szó, amely örömöt hoz – jegyezte meg Ferenc pápa. – Mint Ábrahámnak, nekünk is az az örömünk, hogy ujjongunk a reményben, mert mindannyian tudjuk, hogy nem vagyunk hűségesek, de Isten az. Elég ha a jobb latorra gondolunk. A hűséges Isten nem tudja megtagadni önmagát és bennünket, a szeretetét, a népét, mert szeret minket. Ez Isten hűsége. Amikor a bűnbánat szentségéhez járulunk, ne úgy gondoljunk rá, mintha a ruhatisztítóba mennénk megszabadulni a piszoktól. Nem. Azért megyünk, hogy részesüljünk a hűséges Isten szeretetének ölelésében, aki mindig vár bennünket. Mindig” – nyomatékosította Ferenc pápa.

A Szentatya ezt követően utalt a napi evangéliumra, amely arról szól, hogy a törvénytudók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Ölésre használt kövekről van szó, hogy elhomályosítsák a feltámadás igazságát. Végül homíliája központi buzdításához tért vissza: „Az Úr hűséges, ismer és szeret engem. Nem hagy soha magamra. Kézen fogva vezet. Mi többet kívánhatok még? Mit kell tennem? Ujjongani a reményben, mert az Úr szeret téged, mint egy apa és egy anya!” – zárta csütörtök reggeli prédikációját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat