Ferenc pápa kinevezte az új vatikáni államtitkárt

2013. augusztus 31. szombat 16:50

Pietro Parolin érsek Tarcisio Bertone bíborost váltja hivatalában, aki 2006-tól fogva töltötte be az államtitkári tisztséget. 

A Szentatya elfogadta Tarcisio Bertone bíboros államtitkár lemondását, az Egyházi Törvénykönyv 354. kánonja értelmében, miszerint „azok a római kúria és a Vatikán Állam központi hatóságainak vagy más állandó intézményeinek élén álló bíboros atyák, akik hetvenötödik életévüket betöltötték, szíveskedjenek benyújtani hivatalukról való lemondásukat a római pápának, aki minden tényező megfontolása után fogja meghozni döntését”. 

Ferenc pápa arra kérte Tarcisio Bertone bíborost, aki decemberben lesz 79 éves, hogy 2013. október 15-ig teljes jogkörrel töltse be tisztségét – tájékoztat róla a Vatikáni Sajtóterem közleménye. 

Pietro Parolin érsek 58 éves, Velence tartományban született, jelenleg Venezuelában szolgál apostoli nunciusként. 

Ferenc pápa október 15-én kihallgatáson fogadja az Államtitkárság vezetőit és munkatársait, hogy nyilvánosan megköszönje Tarcisio Bertone bíborosnak hűséges és nagylelkű szentszéki szolgálatát, majd bemutatja az új vatikáni államtitkárt. 

Pietro Parolin érsek október 15-én kezdi meg új hivatalát. 

Ugyancsak a mai napon, augusztus 31-én a pápa megerősítette hivatalukban a következő személyeket: Giovanni Angelo Becciu érseket, államtitkársági helyettest, Dominique Mamberti érseket, az államközi kapcsolatok titkárát, Georg Gänswein érseket, a Pápai Ház Prefektúrájának prefektusát, Peter Wells prelátust, államtitkársági tanácsost, valamint Antoine Camilleri prelátust, a vatikáni államközi kapcsolatok altitkárát.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15