Ferenc pápa köszönetet mondott a Neokatekumenális Út misszióba induló tagjainak

2016. március 19. szombat 15:12

Ferenc pápa a Neokatekumenális Út közösségének közel hétezer képviselőjéhez beszélt a vatikáni VI. Pál kihallgatási teremben március 18-án, pénteken.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Egységben az egyházzal, távol a világ dicsőségétől, tisztelve a „kegyelem magvát”, amelyet a Szentlélek vetett el más kultúrákban. Ezt a három aspektust emelte ki Ferenc pápa beszédében, amellyel a Neokatekumenális Út közösségének közel hétezer képviselőjéhez fordult a vatikáni VI. Pál kihallgatási teremben március 18-án, pénteken. A Szentatya átadta közel 270 családnak a missziós keresztet, amellyel együtt indulnak „ad gentes” misszióba az öt kontinensre. „Szívemben veletek vagyok” – mondta a családoknak a pápa.

Egység, dicsőség, világ – pecsétként szolgáló három kifejezés. Ezt a három szót, mint útlevelet nyújtotta át Ferenc pápa a Neokatekumenális Út kétezer misszionáriusának – sok édesanyának és édesapának 1500 gyermekükkel –, akik hamarosan elindulnak a világ különböző pontjaira: 14 ad gentes misszió Ázsiába, 30 Európába, 6 Afrikába, 4 Óceániába és 2 Amerikába költözik.

A terem teljesen megtelt a Neokatekumenális Út karizmatikus egyházi mozgalom képviselőivel, akik az alapító, Kiko Argüello vezetésével érkeztek. A misszionárius családok felálltak, amikor bejelentették célállomásukat. „Áldom az Urat ezért” – mondta Ferenc pápa a tapsvihar közepette, majd felhívta a figyelmet egy kockázatra. Az ördög megkísérthet minket, hogy azt higgyük, talán mi jobbak vagyunk másoknál. Olyan kísértés ez, amely a legszebb karizmákba is belopakodhat. Minden karizma Isten kegyelme, hogy növelje a szeretetközösséget. A karizma azonban elvesztheti erejét, ha bezárkózik vagy büszkévé válik, amikor meg akarja különböztetni magát másoktól. Ezért óvni kell. Óvjátok karizmátokat! – buzdított a Szentatya. Hogyan? Követve a kijelölt utat: az alázatos és engedelmes egységet.

A szeretetközösség alapvetően fontos és annak tudatában kell megélni, hogy az egyház a mi Édesanyánk, akire hasonlítanak gyermekei. A keresztséget követően nem élünk többé elszigetelt egyénekként, hanem a szeretetközösség tagjaivá válunk, akik arra kaptak meghívást, hogy a szeretetközösség megteremtői legyünk a világban. Jézus nemcsak megalapította az egyházat számunkra, hanem bennünket is mint egyházat hozott létre. Az egyház nem eszköz számunkra: mi vagyunk az egyház. Az intézmény is valójában karizma, mert gyökereit ugyanabba a forrásba ereszti, ami a Szentlélek.

A második szó, amelyet Ferenc pápa a Neokatekumenális Út tagjaira bízott: a dicsőség, ami az evangéliumban szerepel és ami szemben áll a hírnévvel, amelyet a világ tulajdonít annak, aki csodálat tárgya vagy fontossággal bír. Ellentmondásos dicsőség az evangéliumi: mentes a lármától, profittól és a tapstól. Mégis csak ez a dicsőség teszi termékennyé az evangéliumot. Így az Anyaszentegyház is termékeny, amikor követi Isten irgalmas szeretetét, aki mindig felkínálja, de sosem kényszeríti azt rá senkire. Aki a szeretetet hirdeti, csak ugyanezzel a módszerrel teheti azt – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Nem a világiasságot, amelyet Isten elítél, hanem elsősorban a világot szereti az Atya. A világ a harmadik kifejezés, amellyel a pápa szólt a Neokatekumenális Út misszióba induló tagjainak feladatáról. Ez a feladat nem könnyű, szenvedéssel teli, de a szeretet érdekében végzett tevékenység, amely most a misszionárius családokra vár. Tekintsétek ajándéknak a valóságot, amellyel találkoztok majd. Ismerkedjetek meg a kultúrákkal, a nyelvekkel és a helyi szokásokkal, tiszteletben tartva azokat és felismerve a kegyelem magvait, amelyeket a Szentlélek vetett el bennük. Anélkül, hogy abba a kísértésbe esnétek, hogy át akarjátok ültetni saját modelljeiteket, vessétek el az örömhírt, amelynek mindig meg kell térülnie, különben az a veszély fenyegeti a hitet, hogy hideg és élettelen doktrínává válik.

Ferenc pápa utolsó, ölelő szavai a szeretetteljes elismerés szavai voltak a maga és az egyház nevében a misszionáriusok nagylelkűségéért: „Elkísérlek és buzdítalak benneteket. Én itt maradok, de szívemben veletek tartok.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
bojte-csaba-szent-kristof-vezessen-minket-az-irgalom-es-josag
Böjte Csaba: Szent Kristóf vezessen minket az irgalom és jóság partjára

Szent Kristófra emlékezve a zarándokok, utazók és a járművek megáldásával ünnepeltek Szántódpusztán július 23-án. A Csillagösvény elnevezésű missziós körutat járó Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt a búcsún, a szentmisét Böjte Csaba mutatta be.

2016. július 24. vasárnap
ferenc-papa-az-imadsag-az-elso-es-legfobb-munkaeszkoz-kezunkben
Ferenc pápa: Az imádság az első és legfőbb „munkaeszköz” a kezünkben!

Július 24-én délben Ferenc pápa ismét elimádkozta az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. Előtte a napi evangéliumról elmélkedett, arról, hogy mit tanított Jézus az imáról. Utána pedig imádságot kért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő fiatalokért.

2016. július 24. vasárnap
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle