Ferenc pápa: Krisztus papságának titka a megbocsátás

Ferenc pápa – 2017. január 23., hétfő | 18:25

Ferenc pápa január 23-án, hétfőn a Szent Márta-ház kápolnájában folytatta a Zsidókhoz írt levél olvasmányainak magyarázatát.

Jézus papságának a csodája, hogy egyszer s mindenkorra feláldozta önmagát a bűnök bocsánatára. Most közbenjár értünk, és visszatér, hogy magával vigyen bennünket az Atyjához (vö.: Zsid 9,15.24–28). Aki azonban a Szentlelket káromolja, az mintegy magát zárja ki annak a lehetőségéből, hogy megbocsátást nyerjen.

Krisztus papságának csodája három mozzanatból áll. Az első a megváltás – hangsúlyozta a szentatya. Miközben az Ószövetség papjai minden évben bemutatták az áldozatot, „Krisztus csak egyszer áldozta fel magát, hogy a bűnöket elvegye”. Ezzel a csodával „az Atyjához vitt bennünket, visszaállította a teremtés harmóniáját”. Az Úr második csodája az, hogy közbenjár értünk. „Miközben mi most itt imádkozunk, Ő értünk, mindannyiunkért közbenjár az Atya színe előtt, hogy a hitünk meg ne fogyatkozzon. Hányszor is kérik a papoktól – állapította meg a pápa –, hogy imádkozzanak, mert tudjuk, hogy a pap imádságának van egy bizonyos ereje, a szentmise áldozatának az erejében.” A harmadik csoda az lesz, amikor az Úr visszatér, de ekkor már nem a bűnnel kapcsolatban, hanem azért, hogy megalapítsa a végleges uralmat, amikor elvisz minket az Atyához.

Ez tehát Krisztus papsága nagy csodájának három mozzanata – foglalta össze a pápa a tanítását –, vagyis megbocsátja a bűnöket egyszer s mindenkorra, közbenjár értünk, és végül visszatér értünk. Ezzel ellentétben áll a „megbocsáthatatlan bűn”. Kemény dolog Jézustól hallani ezeket, de ő maga mondja, és ha ő mondja, akkor igaz. „Bizony mondom nektek, hogy minden bűn és minden káromló szó, amit az emberek mondanak, bocsánatot nyer, de aki a Szentlelket káromolja, nem nyer bocsánatot mindörökké, bűne örökre megmarad” (Mk 3,28–29) – utalt a pápa Jézus figyelmeztető szavára.

Aki a Szentlelket káromolja, nem hagyja magának megbocsátani a bűnét. Ferenc pápa ennek kapcsán Jézus nagy papi felkenésére hivatkozott, melyet a Szentlélek művelt Szűz Mária ölében. Hasonlóképpen a papokat is felkenik a szentelésük során a szent olajjal: Jézus mint örök főpap megkapta Mária testében a Szentlélek műve által. Aki káromolja Őt, a Lelket, a szeretet Istenének a fundamentumát káromolja, ami a megváltás, az újjáteremtés – és így Krisztus papságát káromolja. De milyen rossz, hogy az Úr nem bocsátja meg! Nem! – figyelmeztetett a szentatya. – Az Úr megbocsát mindent! De aki ezt mondja, az ki van zárva a megbocsátásból. Nem akarja, hogy neki megbocsássanak! Nem hagyja megbocsátani a bűnét! – szögezte le a pápa. – Nagyon csúf dolog a Szentlélek elleni káromlás, mert megtagadja Krisztus papságát, amit a Szentlélek művelt.

Hasznos lesz számunkra ma a mise során – említette a pápa –, hogy itt az oltáron Krisztus papsága csodájának eleven emlékezetét végezzük, mert Ő jelen lesz itt papsága első csodájával, amikor életét adja értünk. De itt van papsága második csodájának élő emlékezete, mert ő imádkozik itt, ebben a szentmisében, a Miatyánk után, és végül a harmadik mozzanat, amikor visszatér, ez a mi dicsőségünknek a reménye. Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy a szívünk ne záruljon be soha e nagy csoda, ajándék előtt” – fejezte be homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában tartott hétfői szentmisén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria