Ferenc pápa: Nem a pápák, hanem az ima változtatja meg az egyházat és a szíveket

2016. január 12. kedd 17:01

Az ima csodákat tesz, és megakadályozza, hogy a szív megkeményedjen, és elfeledkezzen a könyörületességről. A hívek imája változtatja meg az egyházat; nem a pápák, a püspökök és a papok viszik előre, hanem a szentek – hangsúlyozta a pápa január 12-én a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.


Lehetünk olyan hívő emberek, akik elvesztették a könyörületesség érzését az ítélkezés, a kritika hamvai alatt – mondta a Szentatya, utalva az olvasmányban szereplő történetre (1Sám 1,9–20; 2,1–8), melynek főszereplői: Anna, a terméketlensége miatt aggódó asszony, aki sírva könyörög Istenhez, hogy adjon neki fiúgyermeket és egy pap, Héli, aki távolról figyeli őt, a templomban üldögélve székén. A Sámuel könyvében szereplő történet először Anna szavait írja le, és csak utána mutatja be a pap gondolatait, aki nem hallja az asszony szavait, de rosszindulatú felszínességgel megbélyegzi a csendben suttogó nőt. Azt hiszi, hogy részeg. Ezzel szemben az asszony könnyei kikönyörgik Istentől a csodát.

Anna csak a szívében beszélt, és csak az ajka mozgott, a szava pedig egyáltalán nem hallatszott – emelte ki Ferenc pápa. – Ez a hívő asszony bátorsága, aki fájdalmával, könnyeivel kéri az Úr kegyelmét. Sok ilyen jó asszony van az egyházban, nagyon sok, akik úgy imádkoznak, mintha fogadalmat tennének! Gondoljunk csak Szent Mónikára, aki könnyeivel elérte, hogy elnyerje fia, Szent Ágoston megtérésének kegyelmét. Sok hasonló asszony van!

Héli, a pap egy szegény ember – mondta Ferenc pápa együttérzéssel. – Bennem is vannak olyan hibák, amelyek miatt közel érzem magam hozzá, és nagyon is megértem őt. Milyen könnyen ítélünk el embereket ahelyett, hogy azt mondanánk: „Mi lehet a szívében? Nem tudom, de nem mondok semmit…” Amikor hiányzik a könyörület a szívben, mindig rosszat gondol, és nem érti meg azt, aki fájdalommal és aggodalommal imádkozik, és fájdalmát és aggodalmát az Úrra bízza.

Ezt az imát megismerte Jézus is az Olajfák hegyén, amikor annyira gyötrődött, hogy vért izzadt. Nem vetett a szemére semmit az Atyának, csak ennyit mondott: „Atyám, ha nem lehet, hogy elmúljon ez anélkül, hogy kiigyam, legyen meg a te akaratod.” Jézus a bibliai történet asszonyához hasonlóan szelídséggel válaszolt. Időnként, amikor imádkozunk, kéréssel fordulunk az Úrhoz, de sokszor nem jutunk el ehhez a küzdelemhez az Úrral: a könnyekhez, a kegyelem könyörgéséhez – mutatott rá Ferenc pápa.

Ezután felidézte annak a Buenos Aires-i embernek a történetét, aki kilencéves haldokló lánya miatt éjszaka elment a lujáni Szűzanyához. Az egész éjszakát a szentély kapujába kapaszkodva töltötte, és kérte a gyógyulás kegyelmét. Következő reggel visszatért a kórházba, és lányát gyógyultan találta ott.

Az ima csodákra képes! Azoknak is csodát tud tenni, akik elvesztették a buzgó könyörgés képességét, legyenek akár világi hívek, akár papok vagy püspökök. A hívek imája változtatja meg az egyházat – hangsúlyozta a Szentatya. – Nem mi, pápák, püspökök, papok és szerzetesek, szerzetesnők visszük előre az egyházat, hanem a szentek!

És a szentek olyanok, mint ez a bibliai asszony, van bátorságuk hinni, hogy Isten az Úr, és mindent meg tud tenni – zárta január 12-i, kedd reggeli homíliáját a pápa a Szent Márta-ház kápolnájában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
orom-az-egyuttlet-jezussal-az-erdelyi-katolikus-karizmatikusok-talalkoztak-szekelyudvarhelyen
Öröm az együttlét Jézussal – Az erdélyi katolikus karizmatikusok találkoztak Székelyudvarhelyen

Megteltek az ülőhelyek a Rákóczi Centerben október 14-én, szombaton, az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás 14. találkozóján. A székelyudvarhelyi találkozóra közel ezren érkeztek a Kis Szent Teréz-plébánián működő Forrás közösség meghívására.

15:50
az-1956-os-forradalom-az-emberi-meltosag-forradalma-volt-imadsagos-megemlekezes-szekesfe
Az 1956-os forradalom az emberi méltóság forradalma volt – Imádságos megemlékezés Székesfehérváron

Közös imádsággal emlékeztek Spányi Antal megyéspüspök hívására a történelmi egyházak képviselői Székesfehérváron az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire a székesegyház oldalánál álló emlékkeresztnél.

13:00