Ferenc pápa: Őszintén adjuk át bűneinket az Úrnak!

Ferenc pápa – 2016. december 5., hétfő | 19:40

Hagyjuk, hogy Jézus átalakítson és újjáteremtsen bennünket, megszabadítva bűneiktől – foglalta össze Izajás próféta üzenetét Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában december 5-én, hétfőn bemutatott szentmiséjén mondott homíliájában.

Ferenc pápa óva intett attól, hogy „kozmetikázzuk”, elkendőzzük a bűneinket, anélkül hogy szívből szégyenkeznénk. A próféta a megújulást sürgeti, de csak ha nevén nevezzük a bűnt, akkor tud Isten új emberekké teremteni bennünket.

„Örüljön a puszta és a kiaszott vidék, ujjongjon a sivatag, és viruljon, mint a liliom” (Iz 35,1), biztat a próféta a szentmise olvasmányában. A próféta megújulásról beszél: minden megváltozik, a csúfból szép, a rosszból jó lesz, ahogy Isten népe ezt a jobbra fordulást várta a Messiás eljövetelétől. Jézus a mai evangéliumban a „változás útjáról” beszélt azoknak, akik követték őt. A tömeg nem azért követte Jézust, mert időszerű dolgokról beszélt nekik, hanem mert üzenete megérintette az emberek szívét. Utána azt is látta a tömeg, hogy Jézus gyógyított.

„Amit Jézus tett, az nem pusztán abból állt, hogy a csúnya szép lett, a rossz meg jó, hanem ő igazi átváltozást idézett elő. Nem kozmetikázásról vagy trükközésről volt szó: Jézus belülről változtat meg. Újjáteremtéssel változtat meg. Isten megteremtette a világot, az ember elbukott a bűnben, Jézus pedig jön, és újjáteremti a világot. Az evangélium üzenete, amit világosan kell látnunk: mielőtt Jézus meggyógyítja azt az embert, megbocsátja a bűneit. Odamegy, újjáteremti azt a bűnös embert. Jézus a bűnös embert igazzá teszi, igazzá teremti. Újjáteremti, teljesen újjá! Ez pedig megbotránkoztat” – mondta a szentatya.

Az írástudók vitatkozni kezdtek, és zúgolódtak, mert nem tudták elfogadni Jézus tekintélyét. Azt, hogy ő képes bennünket, bűnösöket új emberekké teremteni. „Valami hasonlót sejtett meg Magdolna is – jegyezte meg a pápa –, aki fizikailag egészséges volt, de volt egy belső sebe: bűnös asszony volt. Megérezte, hogy az az ember meg tudná őt gyógyítani, nem is a testét, hanem a lelkét. Jézus képes volt újjáteremteni őt. Ehhez viszont nagy hit szükséges.”

„Az Úr segítsen bennünket, hogy nagy hittel tudjunk készülődni karácsonyra, mert a lélek gyógyulása, az egzisztenciális gyógyulás számára, a Jézus által hozott újjáteremtődéshez nagy hit szükséges. Ahhoz, hogy átalakuljunk, az üdvösség kegyelme szükséges, amit Jézus hoz el számunkra. Hagyni kell, hogy Jézus átalakítson, újjáteremtsen bennünket. Bátorság – ez az Isten szava.”

„Mindnyájan bűnösök vagyunk – mutatott rá Ferenc pápa. – De nézd csak a bűnöd gyökerét, hogy az Úr mind mélyebbre jusson, és újjáteremtsen téged. Ez a keserű gyökér kivirágzik, az igazság virágait hozza, és te új ember leszel! De ehhez a bűneinket nevükön kell nevezni! – sürgetett a pápa. – Ki kell mondani: ezt és ezt tettem, és szégyellem magam a szívem mélyén. Ezért megnyitom a szívem: »Uram, egyedül csak te vagy nekem, teremts újjá engem!« Így lesz bátorságunk ahhoz, hogy igazi hittel haladjunk karácsony felé.”

A pápa arra buzdított, hogy „menjünk el a vétkeink gyökeréig, és aztán adjuk át az Úrnak, hogy eltörölje őket, és hogy hittel tudjunk előrehaladni”. Ennek nyomatékosítására a szentatya elmondott egy történetet egy bizonyos szentről, aki a Biblia nagy tudósa volt, de akinek túl erős karaktere sok haragot őrzött. Ahhoz, hogy az Úr bocsánatát elnyerje, nagyon sok vezeklést tartott. Amikor az Úrral beszélt, megkérdezte tőle: „Uram, elégedett vagy?” „Nem! Mert nem adtál oda mindent! Még hiányzik valami” – válaszolta az Úr. És a szegény ember még többet vezekelt, még többet virrasztott és imádkozott, majd így szólt: „Ezt is neked adtam, Uram! Jól van most már?” „Még mindig hiányzik valami” – hallotta a választ. „De mi hiányzik, Uram?” – kérdezte az ember. Erre az Úr azt felelte: „Hiányoznak a bűneid. Add nekem a bűneidet!”

Ez az, amit az Úr ma tőlünk kér: bátorság! „Add nekem a bűneidet, és én új emberré teszlek.” Az Úr adja meg nekünk az ebben való hitet – e fohásszal zárta Ferenc pápa hétfő reggeli homíliáját.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria