Ferenc pápa: Péter és Pál ma is visszatérnek közénk, mert el akarják hozni Jézust!

Ferenc pápa – 2016. június 29., szerda | 18:00

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostol ünnepén Ferenc pápa ismét a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel együtt imádkozta el az Úrangyalát. Gratulált az újonnan kinevezett érsekeknek, és elítélte az isztambuli terrortámadást.

A Szentatya beszédének magyar fordítását teljes terjedelmében közöljük.

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Ma tartjuk Szent Péter és Pál apostol ünnepét, dicsérjük Istent igehirdetésükért és tanúságtételükért. E két apostol hitén nyugszik Róma egyháza, amely kezdettől fogva védőszentjeiként tiszteli őket. Ugyanakkor az egész egyetemes egyház nézi csodálattal, két oszlopnak és két nagy fénynek tartja őket, akik nemcsak Róma egén, hanem Kelet és Nyugat híveinek szívében is ragyognak.

Az apostolok elküldésének elbeszélésekor az evangélium megjegyzi, hogy Jézus kettesével küldte el őket (vö. Mt 10,1; Lk 10,1). Bizonyos értelemben Péter és Pál is küldetést kapott, hogy a Szentföldről egészen Rómáig menjenek és hirdessék az evangéliumot. Egymástól nagyon különböző férfiak voltak: Péter „egyszerű halász”, Pál „tanítómester”, ahogyan a mai liturgia mondja. Azt, hogy ma Rómában ismerjük Jézust, és a keresztény hit e terület lelki örökségének és kultúrájának élő és alapvető része, annak köszönhetjük, hogy Közel-Kelet e két fia bátor apostoli munkát végzett. Krisztus iránti szeretetből elhagyták hazájukat, és nem törődve a hosszú út nehézségeivel, az esetleges veszélyekkel és gyanakvásokkal, Rómában kötöttek ki. Itt az evangélium hirdetői és tanúi lettek az emberek között, és vértanúsággal pecsételték meg hitről és szeretetről szóló küldetésüket.

Péter és Pál ma valamiképpen visszatérnek közénk, végigjárják a város utcáit, kopogtatnak házunk, de főképp szívünk ajtaján. Még egyszer el akarják hozni Jézust, az ő irgalmas szeretetét, vigasztalását, békéjét. Nagyon nagy szükségünk van rá! Fogadjuk be ezt az üzenetet! Becsüljük meg tanúságtételüket! Péter hamisítatlan és szilárd hite, Pál nagy és egyetemes szíve segít minket, hogy örömteli keresztények legyünk, akik hűek az evangéliumhoz és nyitottak a találkozásra mindenkivel.

A Szent Péter-bazilikában ma délelőtt bemutatott szentmisén megáldottam az utóbbi egy évben kinevezett, különböző országokból származó metropolita érsekek palliumát. Ismét kifejezem köszöntésemet és gratulációmat nekik, családtagjaiknak és mindazoknak, akik elkísérték őket erre a zarándoklatra. Bátorítom őket, hogy örömmel folytassák küldetésüket az evangélium szolgálatában, közösségben az egész egyházzal és különösképpen a péteri székkel, amint ezt éppen pallium jelzi.

Ugyanezen a szentmisén örömmel és szeretettel fogadtam szeretett testvéremnek, Bartholomaiosz egyetemes pátriárkának a nevében Rómába jött delegáció tagjait. Az ő jelenlétük is az egyházaink között fennálló testvéri kapcsolatok jele. Imádkozzunk, hogy egyre jobban megerősödjenek a közösségi kapcsolatok és a közös tanúságtétel.

Szűz Máriára, a Salus Populi Romani-ra bízzuk ma az egész világot és különösen ezt a várost, Rómát, hogy gazdag lelki, erkölcsi értékeiben találja társadalmi életének és Olaszországban, Európában, a világban betöltendő küldetésének alapját.

A Szentatya szavai az Angelus után:

Kedves testvéreim!

Tegnap este Isztambulban barbár terrortámadást hajtottak végre, melynek következtében sokan meghaltak és megsebesültek. Imádkozzunk az áldozatokért, családtagjaikért és a kedves török népért. Az Úr térítse meg az erőszakot gyakorlók szívét, és vezesse lépteinket a békesség útján. Mindnyájan csendben imádkozzunk. [Egy perc csend.]

Üdvöz légy, Mária…

Nemrég fejeződött be Rómában a szociális jellegű beruházások nemzetközi konferenciája, amelynek címe ez volt: Tegyük az irgalmasság évét a szegényekkel való foglalkozás évévé! Kívánom, hogy mind az egyéni, mind a közberuházások hozzájáruljanak ahhoz, hogy sok kirekesztett ember fel tudjon emelkedni a szegénységből.

Szívből köszöntelek mindannyiatokat, kedves családok, plébániai csoportok, társulatok és hívek, akik Olaszországból és a világ sok tájáról érkeztetek, de főleg Spanyolországból, Ukrajnából és Kínából. Köszöntöm a londoni és az amerikai egyesült államokbeli katolikus iskolák diákjait, valamint a lombardiai USMI szerzetesnővéreit.

Ma viszont főként a római hívőket köszöntöm, hiszen Szent Péternek és Pálnak, a város védőszentjeinek ünnepe van. Ebből az alkalomból a római „Pro Loco” megszervezte a hagyományos virágdíszítést, amelyet művészek és a civil szolgálat önkéntesei végeztek. Köszönjük ezt a kezdeményezést és a szép virágkölteményeket! Szeretnék emlékeztetni a tűzijátékra is, amely ma este lesz a Piazza del Popolón, amelynek bevételével a Szentföldön és a közel-keleti országokban lévő jótékonysági intézményeket támogatjuk majd.

Mindenkinek szép ünnepet kívánok a város védőszentjeinek napján. Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez, a viszontlátására!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria