Ferenc pápa a Rota Romana továbbképzés résztvevőihez: Gyors és hatékony eljárást!

2016. március 12. szombat 19:27

Szakmai továbbképzést tartottak a héten a Rota Romana, a Szentszék rendes fellebbviteli bírósága szervezésében az új házassági eljárásról és az úgynevezett super rato, vagyis felmentési eljárásokról. A pápa zárt ajtók mögött kihallgatáson fogadta a továbbképzés tagjait március 12-én.

Az elmúlt családszinóduson várakozás érződött a házasság semmissé nyilvánításának gyorsabb és hatékonyabb eljárását illetően. Sok hívő szenved ugyanis, sokakat gyötör kétség azt illetően, hogy házasságuk érvényes-e vagy sem. Azt kérdezik maguktól, vajon volt-e valami akadály a szándékokban, mely meggátolhatta a házasság tényleges létrejöttét. Sokak számára nehéz az egyházi jogi fórumokhoz való folyamodás. Mindez az eljárások egyszerűsítésének szükségességét jelezte – fogalmazott a Szentatya.

A szeretet és az irgalom – a tapasztalatra vonatkozó reflexión túl – arra indította az egyházat, hogy még közelebb kerüljön a gyermekeihez, amikor elébe megy az igazság iránti jogos igényeiknek. Múlt év augusztus 15-én jelentek meg a Mitis Iudex Dominus Iesus és a Mitis et Misericors Iesus kezdetű dokumentumok, melyek összegezték a 2014. augusztus 27-én alapított bizottság munkáját – emlékeztetett a pápa. – E rendszabályok célja főként lelkipásztori: megmutatni az egyház gondoskodását a hívek felé, akik a házassági helyzetük gyors igazolását várják. Eltörölték a kettős döntést és életbe léptették az úgynevezett gyors eljárást, melyben központi szerepet kapott a megyéspüspök vagy a keleti egyházak esetében az eparcha mint az ügyek bírája. Így utólagosan is értékelték a püspök és az eparcha szerepét a házasság tárgyában: ugyanis túl a megkötött, de el nem hált házasságok adminisztratív úton történő kivizsgálásán, visszakerült hozzájuk a házasság érvényességének kivizsgálása rendjében a jogi út felelőssége.

Mindehhez nagyon fontos, hogy az egyházi törvényszékek munkatársai érdemben és lelkiismeretesen ismerkedjenek meg az új szabályzattal, hogy az igazságosság és szeretet szolgálatát nyújtsák a családoknak. Sokak számára ugyanis, akik boldogtalan házasságban éltek, a házasság érvényességének vagy éppen érvénytelenségének az igazolása egy fontos lehetőséget jelent, őket segíteni kell, hogy minél hamarabb megjárják ezt a hivatali utat. Éppen ezért értékes ez a tanfolyam, amit most végeztek – mutatott rá Ferenc pápa, majd arra buzdította a résztvevőket, hogy hasznosítsák a megszerzett ismereteket az egyház legfőbb törvénye értelmében a lelkek üdvössége javára.

Az egyház Isten szerető és irgalmas arcát akarja mutatni a hívek felé és reményt akar nyújtani nekik. Az elvált és új kapcsolatban élők szempontjából az egyházi közösségben való részvételüket viseli különösen is a szívén. Miközben az egyház gondjába veszi a sérült és válságba került családokat, csodálattal tekint azokra, akik nehéz körülmények között is hűségesek maradtak a szentségi kötelékhez. Nagyon sok férfi és nő hordozza ezt a nehéz és súlyos terhet annak érdekében, hogy ne rombolják széjjel a családot, hogy hűségesek maradjanak egymáshoz egészségben és betegségben, nehézségben és békében egyaránt. Ez a hűség! Nagyon derék emberek ők! – jegyezte meg személyes elismeréssel a Szentatya, majd megköszönte a továbbképzés résztvevőinek munkáját, és áldását adta rájuk.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
ismet-megrendeztek-hegyeshalmi-lelkinapot
Ismét megrendezték a hegyeshalmi lelkinapot

Augusztus 12-én immáron tizennegyedik alkalommal látogatott el Hegyeshalomba Kerényi Lajos piarista, hogy megtartsa elmélkedéseit. Az idei lelkinapot „Az igazság szabaddá tesz titeket” mottóval hirdették meg.

12:15
nagyboldogasszony-unnepe-egyhazmegyeinkben-80202
Nagyboldogasszony ünnepe egyházmegyéinkben

Augusztus 15-én Szűz Mária mennybevételét ünnepelte az Egyház. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

11:31