Ferenc pápa a vándorcirkuszosokhoz: „Legyetek olyan öröm hirdetői, amely tetszik Istennek”

Ferenc pápa – 2017. szeptember 18., hétfő | 11:39

Az olasz vándorcirkuszok és -színtársulatok országos egyesületének mintegy százhúsz tagja találkozott Ferenc pápával péntek délben fél egykor a vatikáni Kelemen teremben.


Tudom, hogy nem könnyű a vándorélet – kezdte beszédét a pápa. – Ismerem a nehézségeket, melyekkel családjaitokkal együtt szembesültök állandó útjaitok során, amikor helyről helyre vándoroltok: rendbe tenni az új állomáshelyeket, megfelelő körülményeket teremteni a lakókocsik számára, sokszor a városon kívüli helyeken, ahol nem is mindenki nézi jó szemmel előadásaitok társadalmi értékét. De ne keseredjetek el, folytassátok utatokat, mert városaink és falvaink nem vesztik el a kedvüket, hogy művészetetek és örömötök szépségét megcsodálja.

A ti életetek utazás, amit a hittől megvilágítva főként családjaitokban éltek meg, a Gondviselésben bízva. Útjaitok során a különféle plébániákon találtok lelki támaszra, és részt vesztek a szentmiséken, gyermekeitek hittanra járhatnak. – A pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy ezek a találkozások a vándortársulatok és a helyi plébániák között nyitottak legyenek, és adjanak alkalmat egymás megismerésére, az élet és az imádság pillanatainak megosztására.

Ferenc pápa utalt a vándorcirkuszok közösségeinek tavaly júniusi világtalálkozójára, amikor kiemelte: az ünnep, a csodálkozás és a szépség művészeiként az a hivatásuk, hogy a nézőkben táplálják a reménység és bizalom érzéseit. A szépség kézműveseiként szolgálatuk más, mint az érzéketlen szórakoztatóiparé. A pápa megvallotta, hogy neki személyesen tetszik a meglepetés, a csodálkozás, az elkápráztatás világa, ami nagyon kemény munkát igényel. Az előadások során még a felnőttek is egy kicsit gyermekké válnak, és visszatérhetnek gyermekkoruk világába.

A ti hivatásotok az öröm, ahogy talán már a nagyszüleitek is csinálták, ami azonnal küldetéssé válik, hogy a nézőközönségnek, de főként a gyermeknek tiszta és egészséges szórakozást nyújtsatok. Isten is akarja ezt a szórakozást és örömöt, ezért legyetek olyan öröm hirdetői, amelyik tetszik Istennek – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria