Személyi változások a ferencesek magyarországi rendtartományában

Megszentelt élet – 2017. június 2., péntek | 19:10

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány vezetése minden tavasszal átgondolja, ki hol és milyen feladattal folytassa augusztustól szerzetesi szolgálatát. Az augusztustól érvényes áthelyezések és kinevezések idén is számos ferences közösséget és általuk vezetett intézményt érintenek.

 

A rendi szabályzat szerint bizonyos pozíciók – például a házfőnöki és a vezetőségi megbízatások – meghatározott időtartamra szólnak, tovább nem tölthetők be. Részben ez az oka a változásoknak. A ferencesek hazánk legnépesebb férfiszerzetesrendje százkilenc taggal, közülük nyolcvankilencen papok. Tizennégy rendházban élnek, tizennyolc templomban, hat oktatási, hat szociális és négy kulturális intézményben teljesítenek szolgálatot. Az átlagéletkor továbbra is ötven év alatt van.

Új házfőnöke, vagyis gvardiánja lesz a budai, Margit körúti rendháznak Varga Kapisztrán, az esztergomi közösségnek Papp Tihamér, Gyöngyösnek Posztós Erik, Mátraverebély-Szentkútnak Orosz Lóránt, Pasarétnek Komáromi Előd, a pesti ferenceseknek Kővágó Szerafim testvér, Szécsénynek Portik Lukács Lóránd (aki az erdélyi rendtartomány tagja), Szombathelynek Horváth Achilles és Zalaegerszegnek Szikszay Leopold személyében.

A ferences plébániák egy részében is vezetőváltásra kerül sor. Az új plébánosok: a Margit körúton Lendvai Zalán, Pasaréten Kálmán Peregrin.

További fontos változás még, hogy a szentkúti nemzeti kegyhely vezetését is átveszi Orosz Lóránt; valamint új igazgató irányítja a rend szentendrei gimnáziumát a következő tanévtől, Bécser Róbert személyében. Az új növendékmagiszter Komáromi Előd, az új jelöltmagiszter Bagyinszki Ágoston lesz.

A plébánosi és kegyhelyigazgatói kinevezéseket az érintett püspököknek még jóvá kell hagyniuk.

Forrás: Ferences Sajtóközpont

Fotó: a Ferences Rendtartomány Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria