Fisichella érsek: a hit éve legyen a lelki megújulás időszaka

Kitekintő – 2012. október 11., csütörtök | 12:11

Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke október 9-én a szentszéki sajtóteremben ismertette a csütörtök délelőtti pápai szentmise főbb mozzanatait, amellyel kezdetét veszi a hit éve.

A szertartás számos vonatkozásban felidézi a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóját. XVI. Benedek pápa Porta fidei kezdetű apostoli levelében, amellyel meghirdette a hit évét, kifejtette, hogy a nyitó szertartás „hálát ad azért a nagy kegyelemért, amelyben az egyház a XX. században részesült” – hangsúlyozta Fisichella érsek.

A hit éve alkalom lesz arra, hogy tanulmányozzuk és elmélyítsük a zsinati tanítást, hogy az fontos támasz legyen a hívek képzésében, a keresztény közösség szentségi életében, a mindennapi tanúságtételben. Semmi se homályosítsa el a hit hitelességét, hanem ismét találja meg frissességét, evangelizáló erejét, egyre következetesebb és hatékony nyelvezettel.

Az október 11-i pápai szentmisén részleteket olvasnak fel a négy zsinati konstitúcióból és megismétlik a zsinati atyák hosszú sorának körmeneti bevonulását a Szent Péter-bazilikába. A szertartáson részt vesznek a szinódusi atyák, a világ minden püspöki konferenciájának elnöke, és 14 zsinati atya, akik magas életkoruk ellenére eljöttek Rómába. Meghívást kapott a világ minden részén élő, összesen 70 zsinati atya, de idős koruk vagy betegségük miatt nem tudtak mindannyian eljönni.

A zsinatot idézi az is, hogy ugyanazt a misekönyvtartót és a szentírásnak ugyanazt a példányát használják majd a szentmisén. 50 évvel ezelőtt a Szent Péter-bazilikában megtartott ünnepélyes üléseken az evangéliumot a középpontban helyezték el, hogy emlékeztessenek rá: mindnyájan Isten Szavát szolgálják. Ez az Egyház cselekvésének középpontja. A szentmise végén, miként VI. Pál a II. Vatikáni Zsinat lezárásakor, XVI. Benedek pápa üzenettel fordul Isten népéhez. Az üzenetet a politikai, kulturális, gazdasági élet, valamint különféle társadalmi kategóriák képviselőinek nyújtják át. Ismert és ismeretlen személyeknek, akik egyaránt az egyházat alkotják – mondta Rino Fisichella érsek.

Az évek múlnak, de a II. Vatikáni Zsinat ereje tovább él azzal a vággyal, hogy az egész világra eljuttassa Krisztus evangéliumát. A keresztények érezzék, hogy részét alkotják az Egyháznak, amely nem ismer határokat és minden nap megújítja hitét az Úrban – mondta tájékoztatójában Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír