Fogadalmi búcsút ünnepeltek Atyhában

2018. augusztus 9. csütörtök 11:53

Az atyhaiak a sorozatos természeti csapások miatt 1928-ban elhatározták, hogy fogadalmi ünnepet választanak és kápolnát építenek. A választás augusztus 6-ára, Urunk színeváltozásának ünnepére esett, azóta ezen a napon minden évben búcsút tartanak a Hargita megyei falu fogadalmi templománál.

A szabadtéri szentmise főcelebránsa Márton István gyergyótölgyesi plébános volt.

Szentbeszédében a fehér ruhák és a népviselet felemelő tisztaságáról beszélt, arról a lelki békéről, amelyet ilyen alkalmakkor megtalálhatunk. KIfejezte: a pénz minden körülmények között – zsebben, pénztárcában, szépen kisimítva vagy összegyűrve, az út porában is – ugyanannyit ér. Felvesszük, használjuk, továbbadjuk.

Azt viszont magunk sem tudjuk, hogy mit érünk, mekkora az a névérték, amelyet a Jóisten ránk ruházott. Ezt az értéket, önmagunkat, a bennünk rejlő üzenetet kell keresnünk a hétköznapokban, ahová alászállunk – fogalmazott búcsúi szentbeszédében Márton István atya.

„Mert jó itt fent, de a mi életünk odalent zajlik, munkával, hittel és törődéssel, ahonnan ismét felemelkedhetünk.”

Forrás: Romkat.ro/Simó Márton

Fotó: Farkas Antal

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-vallasok-kepviseloihez-beke-hidjait-epitsetek
Ferenc pápa üzenete a vallások képviselőihez: A béke hídjait építsétek!

Október 14-én a Szentatya arra figyelmeztetett a Bolognában tartott vallásközi imatalálkozóra küldött üzenetében, hogy a vallásoknak a párbeszédet, a békét, a testvéri együttélést kell szolgálniuk, mert különben önmagukat tagadják meg.

19:15
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

15:45