Fogadalmi búcsút ünnepeltek Atyhában

2018. augusztus 9. csütörtök 11:53

Az atyhaiak a sorozatos természeti csapások miatt 1928-ban elhatározták, hogy fogadalmi ünnepet választanak és kápolnát építenek. A választás augusztus 6-ára, Urunk színeváltozásának ünnepére esett, azóta ezen a napon minden évben búcsút tartanak a Hargita megyei falu fogadalmi templománál.

A szabadtéri szentmise főcelebránsa Márton István gyergyótölgyesi plébános volt.

Szentbeszédében a fehér ruhák és a népviselet felemelő tisztaságáról beszélt, arról a lelki békéről, amelyet ilyen alkalmakkor megtalálhatunk. KIfejezte: a pénz minden körülmények között – zsebben, pénztárcában, szépen kisimítva vagy összegyűrve, az út porában is – ugyanannyit ér. Felvesszük, használjuk, továbbadjuk.

Azt viszont magunk sem tudjuk, hogy mit érünk, mekkora az a névérték, amelyet a Jóisten ránk ruházott. Ezt az értéket, önmagunkat, a bennünk rejlő üzenetet kell keresnünk a hétköznapokban, ahová alászállunk – fogalmazott búcsúi szentbeszédében Márton István atya.

„Mert jó itt fent, de a mi életünk odalent zajlik, munkával, hittel és törődéssel, ahonnan ismét felemelkedhetünk.”

Forrás: Romkat.ro/Simó Márton

Fotó: Farkas Antal

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00