Fogadalmi búcsút ünnepeltek Atyhában

2018. augusztus 9. csütörtök 11:53

Az atyhaiak a sorozatos természeti csapások miatt 1928-ban elhatározták, hogy fogadalmi ünnepet választanak és kápolnát építenek. A választás augusztus 6-ára, Urunk színeváltozásának ünnepére esett, azóta ezen a napon minden évben búcsút tartanak a Hargita megyei falu fogadalmi templománál.

A szabadtéri szentmise főcelebránsa Márton István gyergyótölgyesi plébános volt.

Szentbeszédében a fehér ruhák és a népviselet felemelő tisztaságáról beszélt, arról a lelki békéről, amelyet ilyen alkalmakkor megtalálhatunk. KIfejezte: a pénz minden körülmények között – zsebben, pénztárcában, szépen kisimítva vagy összegyűrve, az út porában is – ugyanannyit ér. Felvesszük, használjuk, továbbadjuk.

Azt viszont magunk sem tudjuk, hogy mit érünk, mekkora az a névérték, amelyet a Jóisten ránk ruházott. Ezt az értéket, önmagunkat, a bennünk rejlő üzenetet kell keresnünk a hétköznapokban, ahová alászállunk – fogalmazott búcsúi szentbeszédében Márton István atya.

„Mert jó itt fent, de a mi életünk odalent zajlik, munkával, hittel és törődéssel, ahonnan ismét felemelkedhetünk.”

Forrás: Romkat.ro/Simó Márton

Fotó: Farkas Antal

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

00:29
ferenc-papa-az-oltariszentseg-atalakit-minket-hogy-az-urert-es-testvereinkert-eljunk
Ferenc pápa: Az Oltáriszentség átalakít minket, hogy az Úrért és testvéreinkért éljünk

Augusztus 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arról elmélkedett, hogy áldozáskor a ma is élő Krisztussal egyesülünk, az ő érzés- és gondolatvilágát akarjuk magunkévá tenni, hogy tetteinkben és egész életvitelünkben vele összhangban legyünk.

2018. augusztus 19. vasárnap