Franciaországban megszavazták az abortuszellenes weboldalakat büntető törvényt

Kitekintő – 2017. február 22., szerda | 18:31

A francia parlament elfogadta azt a sokat vitatott törvényt, amely büntetéssel sújtja az abortuszellenes weboldalakat. A büntetés akár két év börtönt és 30 ezer eurós pénzbírságot is jelenthet.


A Manif pour tous életvédő szervezet tüntetése Párizsban

A február 16-án a francia parlamentben elfogadott törvény az internetes oldalakra is kiterjeszti az abortusz akadályozásának tilalmát. Hetekig tartott a szenátus és a nemzetgyűlés vitája, amely során végül az utóbbi véleménye győzött.

Az új törvény értelmében maximum két év börtönnel és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújtható az, akiről úgy ítélik meg, hogy felelős olyan kijelentések vagy javaslatok terjesztéséért, amelyek lebeszélő célzattal szándékosan félrevezető tájékoztatást adnak az önként vállalt terhességmegszakítás jellemzőiről, következményeiről. A szocialista többség mellett a centristák egy része is a törvény mellett szavazott.

Laurence Rossignol szocialista családügyi miniszter szerint csak azokat az internetes oldalakat büntetik, amelyek semlegesnek mutatják magukat, elhallgatva azt, hogy abortuszellenesek. „A harcos abortuszellenesek továbbra is szabadon kifejthetik véleményüket az abortusszal szemben, azzal a feltétellel, hogy őszintén megvallják, kik ők, mit tesznek és mit akarnak” – mondta.

Az ellenzék – amely szerint ezzel valóságos cenzúrát vezet be a kormány – azt ígéri, megtámadja a törvényt az alkotmánybíróságon. Számos francia életvédő szervezet tiltakozik a törvény ellen, amely véleményük szerint súlyosan megsérti a szólásszabadságot.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria