Tovább romlik a helyzet Gázában az egyiptomi és izraeli átkelők lezárása miatt

Kitekintő – 2018. július 18., szerda | 10:52

A Gázai övezetben elkeserítő állapotok alakultak ki. Egyre nagyobb az alapvető javak hiánya, felfüggesztették az üzemanyag-ellátást is. Mario da Silva gázai plébános aggodalmát fejezte ki a Vatican Newsnak nyilatkozva.

A helyzet még súlyosabbá vált, amikor Egyiptom váratlanul lezárta a rafahi határátkelőt. Erre azt követően került sor, hogy Izrael szigorította a Kerem Shalom-i kereskedelmi határátkelő ellenőrzését: vasárnapig felfüggesztették az üzemanyag-szállítást, ami nagy nehézséget okoz olyan körülmények között, amikor már egyébként is drámaian csökkentek az élelmiszerek, a gyógyszerek, az alapvető javak, és amikor a köztisztviselők már hónapok óta nem kapnak fizetést.

Ez a probléma már egy ideje fennáll – hangsúlyozta a gázai plébános. – Az élelmiszerek hiánya jelenleg az egyik legsúlyosabb nehézség. A lakosság aggódik. A helyzetet tovább nehezíti az elektromos áram hiánya. Pillanatnyilag csak napi négy órára biztosított az elektromosáram-ellátás, amelyet még fél órára így is megszakítanak.

Mindeközben nem szűnik az erőszak: négy napja Gázából rakétákat indítanak Izrael felé, amely válaszként bombázza a területeket, halálos áldozatok is vannak.  Nincs szükségünk háborúra. Az emberek elkeseredettek és amikor ilyen dolgok történnek, a legrosszabbra számítunk – hívta fel a figyelmet Mario da Silva.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria