Gyászmisét mutattak be Rómában Takács Nándor püspökért

Külhoni – 2016. július 26., kedd | 16:32

Engesztelő szentmisét mutattak be július 26-án, kedden reggel 8 órakor Rómában, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában a július 11-én elhunyt Takács Nándor nyugalmazott székesfehérvári megyéspüspökért – tájékoztatott Németh László olaszországi magyar főlelkész.

A szentmise főcelebránsa Németh László volt, akivel hat pap koncelebrált, köztük Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora.

A szentbeszédet Dózsa István enyingi plébános, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője mondta. Úgy emlékezett az elhunyt főpásztorra, mint aki a rákényszerített kántori állásban is meglátta Isten akaratát, és sohasem panaszkodott ezért. A szónok kiemelte, Takács Nándor mindig szépen és összeszedetten végezte a liturgiát, példát adva ezzel papjainak.

Somorjai Ádám OSB, a Vatikáni Államtitkárság munkatársa felidézte az elhunyt megyéspüspök bátor kezdeményezését a rendszerváltást követő első római ministránszarándoklat megszervezésében.

A szentmisén részt vett Habsburg-Lotharingiai Eduárd, hazánk szentszéki nagykövete, valamint Komlóssy Gyöngyi konzul. A hívek között a Székesfehérvári Egyházmegyéből érkezett kis csoport is jelen volt. Az elhunyt püspök jelszavát idézve – „Krisztus szeretetével és Mária hűségével” – csendült fel a szentmise végén a régi magyar himnusz, a Boldogasszony anyánk.

Fotó: SzékesfehérváriHíradó.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria